En av dessa är Hanna Thomé som sedan 2018 jobbar tillsammans med sin kollega Gabriel på mottagningen i centrala Malmö.
– Det är bra om det kommer ut till communityt att vi finns, även om vi just nu har kö på 3-4 månader till mottagningen, berättar Hanna och fortsätter:
– Vi har upptagningsområde hela Skåne, och alla HBTQ+personer plus anhöriga kan söka till oss. Det kan man göra oavsett vad man vill samtala om. Man måste inte nödvändigtvis samtala om sin sexualitet och könsidentitet.
60 procent av de som söker sig till mottagningen är personer som väntar på transvård. Köerna till transvård i Skåne är långa, upp till tre till fyra år, vilket gör att människor mår väldigt dåligt berättar Hanna.
– Regionen tar inget ansvar för detta och man får inget samtalstöd, ja, inget stöd alls. Och då ser vi att de kommer mot oss.
För att kunna möta samtalsefterfrågan gick RFSL Rådgivningen Skåne till regionens politiker och sa att de behöver finnas för den här gruppen. Och de blev hörda.
– Så nu är vi finansierade till 2027, med möjlighet till två års förlängning 2029, berättar Hanna.
Vad innebär samtalsmottagningen rent praktiskt?
– Vi är två kuratorer som erbjuder samtalsbehandling för alla över 18. Så man börjar med att kontakta oss, komma hit och sedan avgör vi hur många samtal vi ska inleda med och vad vi ska prata om. Vi har som sagt en kö som är typ 3-4 månader, men vi har också utrymme för akutsamtal om det är något man behöver prata om direkt, då har vi ingen väntetid.
Ibland gör man också undantag för de under 18, och fungerar som kuratorer för Habitat Q, RFSL:s ungdomsverksamhet.
Och det här kostar ingenting?
– Nej, det kostar ingenting.
Samtalsmottagningen erbjuder även samtal online också, en funktion som utvecklades under corona.
Kan man säga något generellt om vad behovet att prata om är?
– Förutom väntan på vård för transpersoner är det väldigt mycket ångest också. Och det gäller hela HBTQI-gruppen. Kring relationer, att komma ut, hur ska jag leva? internaliserad homofobi och så vidare. Föräldrar har vi också, där barnen har kommit ut som HBTQ+. Men det är kortare samtal där det kanske handlar om att komma hit istället för att prata med sitt barn om det. Föräldrarna vill inte belasta barnen med sina funderingar och eventuell oro på något sätt.
– Jag tror att det är viktigt att berätta att man faktiskt kan söka med alla problem och funderingar. Man kan ha ångest av att leva med minoritetsstress eller om man passar in.
Hanna och hennes kollega Gabriel har även gruppverksamhet för alla som identifierar sig som trans. De träffas en gång i månaden, vilket har varit ett sätt att kunna erbjuda fler personer samtal.
– Då kan man gå hur länge man vill och behöver, och varje termin så öppnar vi upp för nya samtalstunder. Och det har vi hållit på med i fyra, fem år. Det blir en plats där folk träffas och kan spegla sig i andra.
Så, sammanfattningsvis finns samtalsmottagningenför HBTQ+personer och anhöriga i hela Skåne?
– Precis. Och man kan komma med stora problem och med små problem.
För kontakt med samtalsmottagningen, klicka här.