”Genom bastu och bad vill vi ta bort den initialt sensationella aspekten av nakenhet och istället fokusera på de poetiska och utopiska elementen av att se människor umgås utan att värdera kön, ålder, kroppsstorlek, etnicitet, socioekonomisk bakgrund eller andra makthierarkier. I bastuns omfamnande värme finner individer tröst och anslutning, vilket främjar en känsla av tillhörighet inom en mångfaldig gemenskap”.

Så lyder tanken bakom detta initiativ av Cristian Quinteros Soto som i sitt konstnärskap utforskat kollektiva upplevelser och hur intima möten kan bibehållas, dokumenteras och faciliteras i offentliga rum.

– Jag arrangerar nakenbad som en del av min konstnärliga praktik och mitt pågående projekt Badsäsongen. Att det sker under Fringe beror på att det är ett konst- och kulturevent med en stark experimentell anda. Badsäsongen utforskar de mångfacetterade dimensionerna av kollektiva nakenbad i naturen, med fokus på deras bidrag till gemensam omsorg, inkludering och omgestaltning av offentliga utrymmen. Projektet syftar till att förstå dessa praktikers samhälleliga, kulturella och miljömässiga betydelse samt deras potentiella implikationer för att främja ett mer inkluderande och omsorgsfullt samhälle. Det finns tre sätt att uppleva
Badsäsongen: det första är att delta i baden, det andra är att se dokumentationen av tidigare bad, och det tredje är att uppleva idén om ett kollektivt bad.

Varför just i detta sammanhang?
– Dels för att visa upp metoden nakenbad som ett sätt att främja kollektiv omsorg. Det är också ett alternativt sätt att uppleva konst jämfört med det traditionella att besöka ett museum. Som deltagare blir du en del av badet och sammanhanget, vilket skapar en väldigt stark konstupplevelse samtidigt som den är mjuk och inbjudande.
Vad är det bästa med nakenbad?
– Frihetskänslan! Att känna hur hela kroppen möter vinden och vattnet. Men också att uppleva en stund där kroppen får existera utan fördomar. Och såklart det praktiska – att slippa krångla med en handduk och bara kunna slita av sig kläderna och hoppa i vattnet.

Du säger att man finner tröst och anslutning i bastusammanhang, på vilket vis? Sitter inte alla bara tysta och tittar ner?
– Det finns självklart tysta bastusessioner, och de har sin egen charm, men en traditionell skandinavisk bastu är ofta väldigt social. Speciellt i allmänna bastuklubbar, som ofta drivs av föreningar. Till exempel den bastu vi kommer att vara i, som drivs av naturistföreningen EOS. Där är det vanligt att man samtalar, delar upplevelser, vardagen och där byggs oftast en gemenskap med andra deltagare.
Under träffen blir det samtal och workshops med olika aktiviteter som grillning, bad och bastu. Det mesta sker ganska organiskt, precis som i en bastu.

– Här får alla vara precis som de är, och kroppen får existera utan dömande blickar. Det är det fina med nakenbadet – det skapar paradoxalt nog ett väldigt tryggt rum där det är naturligt att prata om kroppen på ett avslappnat sätt. Det som gör projektet spännande är att där vi enligt samhällets normer skulle vara som mest utsatta, kan man istället finna en djup känsla av trygghet och omsorg.

Intresserad av att delta?

28 augusti 2024, 17:00 – 19:00  på Ågesta Nakenbad, Stockholm, 70 kr, ta med liten handduk att basta med, handduk att torka sig med och legitimation (Föreningen EOS regler för bastun) Handduk finns att hyra för 10 kr