När man funderar på att skaffa barn som regnbågsfamilj finns det viktiga juridiska aspekter att beakta.
– Det finns egentligen inga särskilda regler för just regnbågsfamiljer, och inte ens en sådan juridisk term, säger Caroline Sörgjerd, jurist på Familjens Jurist och fortsätter:
– Men de regler vi har kan få oväntade effekter, beroende på familjekonstellation och sätt på vilket ett barn kommer till.

Caroline understryker vikten av att förstå de juridiska konsekvenserna av de val man gör som regnbågsfamilj.
– Regnbågsfamiljer kan ju också se olika ut så det är viktigt att förstå de juridiska konsekvenserna som de val man gör får, för barnet och för föräldrarna.

Hon fortsätter:
– Ibland krävs adoption för att skapa trygghet, ibland inte. Ibland behöver man upprätta juridiska dokument som testamente. Det är därför en bra idé att prata med en jurist i förväg, i förebyggande syfte, så att man inte missar något väsentligt.

Fallgropar att undvika

Ett problem är kopplat till föräldraskapspresumtionen, som numera är könsneutral, berättar Caroline.
– Det här innebär att när ett barn föds av ett gift par oavsett kön så antas barnet vara bådas juridiska barn, oavsett hur barnet blivit till. Det är i och för sig positivt att par behandlas lika men just i detta fall så kan det slå fel, säger hon och fortsätter:
– Det kan nämligen vara så att föräldraskapet som fastställts genom presumtionen kan hävas i ett senare skede, till exempel i en vårdnadstvist. Det är svårt att se hur det skulle kunna vara förenligt med barnets bästa och barnets rättigheter, inte minst enligt barnkonventionen.

Viktiga juridiska handlingar

När det gäller vilka handlingar som behövs, betonar Caroline vikten av att ha ordning på juridiken.
– I generella termer är ett testamente är bra att ha om man är fler än två föräldrar för att säkerställa barnets arvsrätt, säger hon.
– Vid assisterad befruktning kan det i vissa fall vara bra att genomföra en närståendeadoption direkt när barnet fötts.

Största hindren

Det finns många sätt att skapa en familj på, men det är inte alltid lätt att navigera genom juridiken.
– Reglerna är dock spretiga och det är faktiskt en djungel att navigera i. Det är lätt att prioritera bort juridiken när man är mitt uppe i något så spännande som att få barn och skapa familj, eftersom man då har svårt att tänka sig att man i framtiden skulle kunna gå skilda vägar. Men kunskap är viktigt och man vet aldrig vad som händer.”

En särskilt oroande situation kan uppstå när två kvinnor får barn tillsammans utanför svensk sjukvård.
– Om kvinnorna är gifta så blir båda föräldrar juridiskt sett när barnet föds, genom presumtionen, på samma sätt som när ett barn föds in i ett äktenskap mellan en man och en kvinna, förklarar Caroline. Men det finns risker:
–Presumtionen kan dock brytas i samband med till exempel en framtida vårdnadstvist och då har barnet ingen rätt till sin förälder längre.

Caroline berättar att hon har sett det i flera av sina ärenden.
– Och det leder till hjärtskärande resultat, när ett barn juridiskt sett förlorar en förälder och föräldern inte längre har någon juridisk koppling till sitt barn. Detta missbrukas i vårdnadstvister som ett sätt att ”vinna” tvisten och utreds därför i syfte att försöka tidsbegränsa rätten att häva föräldraskap. Men, än så länge finns reglerna kvar.

Vad händer vid en separation?

Om regnbågsföräldrarna skulle separera beror mycket på hur familjekonstellationen ser ut.
– Svensk lag erkänner bara två föräldrar rent juridiskt så i familjer som består av fler vuxna än två är det bara de juridiskt erkända som barnet har rätt att behålla kontakten med. Det kan slå mycket fel. Det är inte allt som går att reparera med juridiska dokument, men det är viktigt att förstå reglerna och att i alla lägen sätta barnets bästa i fokus.