– När jag såg ordet på Grindr så googlade jag och kände ”jackpot”. Det blev ett uppvaknande, det är ju det jag är, berättar Conny, 35, som bor i Malmö och, när tidningen kommer ut, nygift med sin partner sedan tio år.

Att vara bottom var inte Connys grej. Men inte heller att vara top kändes bra.
– Det är det orala som gör mig exalterad, att både ge och ta med munnen. Men i apparna är det så stort fokus på att vara top eller bottom. Det är den första frågan man får, och folk tycker det är tråkigt om man inte vill ha analsex.

Han fortsätter:
– Men det är bara inget jag föredrar. Sen har det väl hänt att det varit saker med renligheten och det har inte direkt gjort mig mer lockad av analsex.

Anton, 19, är singel i Stockholm. Han är helt klart mest ”side” även om han någon gång tänka sig att vara top, beroende på hur det känns med partnern. Han har aldrig gillat att ha analsex.
– Det känns så opersonligt att ha analsex, det är bara att köra på liksom. Jag gillar närheten i att hångla, när man smakar, ser och känner personen man är med.
– Det är för mycket fokus på analsex bland bögar. Man borde ha mer erotiskt mys, med hångel, oralt och massage. Nakenmassage är otroligt härligt.

Hans Grindr-profil berättar inget om hans sexuella preferenser och därmed inget om att han är side.
– Men hamnar jag i säng med någon är jag tydlig med att jag inte vill ha analt. Det är väl en och annan som visat ett uns av besvikelse, men ett nej är alltid starkare än ett ja.

För Norrköpingsbon Stefan, 45, har side-stämpeln kommit det senaste året.
– Bottom har aldrig varit min grej och när jag testar top-position kommer jag för snabbt. Jag är inte så uthållig så det har blivit katastrof. Så jag kom till den punkten att jag insåg att det inte är bra att ha analsex för någon part. Det var länge sedan det kändes bra, så det får vara.

Har det varit en dealbreaker att säga nej till analt?

– Nja, men det har hänt att en och annat blivit sur och frågat varför. Jag har sagt att det inte känns bra, men det är ju inte hela sanningen… Men man ska ju inte göra nåt man inte känner sig bekväm med.

Han tror att det blir svårare att som singel hitta sex eftersom de flesta vill ha analsex.
– Det har alltid setts som själva mittpunkten i hela sexet. Men man kan ju fokusera på så mycket annat. Jag älskar oralsex, och att ge helkroppsmassage med ett ”Happy Ending”. Det finns inget bättre. Och förspel med massage, att bygga upp en stämning och kåta upp varandra är otroligt underskattat.

Stockholmaren Eljay, 50, är inne på samma spår.
– För mig handlar sex så mycket om energier och njutning och det gav aldrig analsex. Jag njuter av sensualiteten, närhet, kyssar och smekningar. Nipple Play och att runka ihop är mycket mer upphetsande. Allt behöver inte handla om penetration.

Han kom ut sent i livet och efter att länge ha känt sig för med vad han gillar sexuellt så föll bitarna på plats när han såg artikeln om ”side” på qx.se.
– Jag njuter inte av att ha analsex, och tycker det är alldeles för mycket fokus på det bland bögar. Det är bara in-ut och sen är man nöjd. I gayvärlden är det så otroligt centralt och få som jag kommit i kontakt med vill inte gå hela vägen. Det är svårt att hitta någon som vill göra annat utom just det. Det är synd eftersom det finns så mycket annat. Men jag vill bara göra sånt jag känner mig bekväm med, så ”side” passar mig bäst.

Conny avslutar:
– Side kanske inte är ett känt uttryck. Än. Men jag berättar gärna att jag är det och har ingen tabukänsla kring det. Jag tycker det är viktigt att prata om så inte alla bögar tror att alla har analsex eller att man måste ha det. Det finns ju så många andra sätt att ha skönt på.