Idag drar Olympiska spelen i Paris igång. Tidigare i månaden släppte Sveriges Radio en dokumentär om polskfödda sprintern Stella Walsh (Stanisława Walasiewicz). Hon var en av de allra första kvinnliga friidrottsstjärnorna och vann OS-guld på 100 meter i Los Angeles 1932 och OS-silver i Berlin 1936. Men efter hennes död 1980 uppdagades det att hon ”egentligen var man”.

QX tar ett snack med Martin Marhlo, reporter och programledare på Radiosporten, som berättar mer om dokumentären.

Vad fick dig att vilja göra en dokumentär om just Stella Walsh?
– Direkt när jag hörde talas om hennes öde kändes det som en otrolig berättelse som var given för oss att berätta. Att hennes eftermäle nu i en modern kontext dessutom kan ge henne viss upprättelse gjorde det extra intressant.

Berätta lite om dokumentären!
– Stella Walsh var en pionjär i en tid där kvinnligt idrottsutövande var långt ifrån en självklarhet. Hon fick kämpa för sina framgångar på flera sätt men blev bäst i världen och satte flera världsrekord. Efter den aktiva karriären jobbade hon som friidrottstränare och bartender hemma i Cleveland.

Var det någonting som stack ut extra mycket?
– 1980 blir Stella Walsh skjuten till döds när hon försöker ingripa mot två butiksrånare. På den efterföljande obduktionen uppdagas det att hon egentligen är en man. Svarta tidningsrubriker basunerar ut ”Stella was a fella”. Hon har sedan dess ofta förekommit på listor över idrottshistoriens största fuskare. Men var hon verkligen en fuskare? Var hon verkligen en man?

Hur känner du kring hela historien?
– Det är en både fascinerande, intressant och tragisk historia som får en helt ny tvist nu 2024 jämfört med 1980. Vi har betydligt mer kunskap och en annan insikt kring könstillhörighet. Stella var ingen fuskare!

Vilka borde lyssna?
– Jag ser ingen som INTE borde lyssna.