– Det är ett sätt för hivnegativa att förstå att medicinerna är bra. Hivpositiva som får fungerande behandling anses inte som smittsamma, säger Anders Björnum som är verksamhetsansvarig på Positiva gruppen.
Kampanjen som visas bland annat qx.se och i tunnelbanan vid Pride Park i Stockholm består av bilder på hivpositiva killar som berättar att de har hiv och att de inte vill ha dina sjukdomar.
– Nu är det lika viktigt att vi hivpositiva inte får några könssjukdomar eftersom det kan påverka behandlingen med bromsmediciner, säger Anders Björnum.
Han vill också lyfta fram att kondom och testning är viktigt för alla, oavsett hivstatus. Även om två hiv-positiva har sex med varandra är det viktigt med skydd, för att man inte ska sprida sjukdomar mellan sig och försämra bromsmedicinernas verkan. Samtidigt har de effektiva läkemedlen gjort att de som lever med hiv och tar dem inte anses som smittsamma. Det här har i sin tur gjort att hiv-positiva inte längre behöver uppge sin hivstatus vid sex om behandlande läkare gör den bedömningen.
– Det är en revolutionerande frihetsdel för oss hiv-positiva. Det är också viktigt att det kommer fram för både hiv-positiva och hiv-negativa. Många hiv-negativa räknar med att hiv-positiva berättar om sin status vid sex, men det är inte längre alltid nödvändigt, säger Anders Björnum.
Det tidigare kravet på att uppge sin status vid sex har varit stigmatiserande för de som lever med hiv, konstaterar han. Han tycker också att kunskaperna om hiv är dåliga överlag bland män som har sex med män.
– Idag kan du knappast ha säkrare sex än med en hiv-positiv som har en fungerande behandling och använder kondom.
Kampanjen består av drygt 200 affischer i tunnelbanan under Stockholm Pride. I samband med detta lanseras sajten smittfri.org med mer information om hiv och hur man skyddar sig. Det är viktigt med synlighet säger Anders Björnum.
⁃ Alla kan bli hiv-positiva. Här har vi två killar som själva lever med hiv som frontar kampanjen i fina bilder tagna av Jonas Norén och Peter Knutson. Vi ska inte förringa att det lever 6500 personer med hiv i Sverige idag, varav det i Stockholmsområdet är 1350 killar som har sex med killar. Det är de vi vet har hiv, sedan finns det ett mörkertal. Budskapet är att alla ska ta reda på sin status och skydda sig och att preventionen ska ske på lika villkor.
Uppdaterad 2016-11-15