Fäktförbundets ordförande Otto Drakenberg vann European Gay and Lesbian Sport Federations (EGLSF) pris The Advocacy Award. Vi pratar med Vera-Linn Lanängen, ledamot i styrelsen för EGLSF, om vinsten.
Berätta lite om priset.
– EGLSF ger årligen ut The Advocacy Award till två personer som gjort något viktigt för hbtqi-idrottsrörelsen eller hbtqi-personers rättigheter inom idrott. Förutom Otto Drakenberg vinner den spanska hbtqi+ aktivisten Sara Pérez priset i år för hur hon byggt upp hbtqi-idrottsrörelsen i Torremolinos. Priset delas ut vid avslutningsceremonin under EuroGames i Wien.
”Han vägrade låta sig tystas”
I januari i år tilldelades Otto Sportspegelpriset på Idrottsgalan med motivationen att ”han tydligt tagit ställning mot korruption och för mänskliga rättigheter och mångfald inom idrotten”. Nu har han återigen prisats för sina insatser för att främja hbtqi-personers rättigheter inom idrotten.
Vad är motiveringen bakom att Otto vinner det här priset i år?
– Under Internationella Fäktförbundets kongress valde Otto Drakenberg att lyfta hbtqi-personers rättigheter inom idrotten. Detta möttes av en publik som bankade i bordet för att tysta honom, andra buade och förbundets vice ordförande bad honom att sluta prata, säger Vera Linn och fortsätter:
– Detta till trots valde Otto modigt att fortsätta och vägrade låta sig tystas. Att verka för hbtqi-personers rättigheter inom idrott kräver både mod och styrka. Otto har genom sina handlingar visat att han står upp för alla människors lika värde, säkerhet och inkludering inom idrotten. EGLSF är väldigt stolta och glada över att få överlämna priset till en person som är mer förtjänt av det än de flesta.
Vad innebär den här vinsten?
– Vi hoppas att vinsten kommer att leda till att man uppmärksammar de positiva framsteg som görs för hbtqi-personer inom svensk fäktning och att priset kan inspirera andra idrottsförbund att följa Svenska Fäktförbundets goda exempel.
Uppdaterad 2024-07-22