Berättelsen om Altare studios startade en kväll på en kroki-kurs. Anders var där för att öva upp sina egenskaper som konstnär. Mattias, som också var på plats, började klaga över klena utbudet av manliga modeller och Anders höll artigt med.
– Vi hittade snabbt en kul nivå och gemensamma intressen. Några år senare, år 2017 cirka, sågs vi under en lunch och började bolla idéer med varandra, säger Anders.

Mattias hade länge funderat på varför det bara fanns kupor för speciella röda och vita vinstilar men inte till Champagne. Champagne är ju ett avancerat vin som dessutom är mousserande, och borde avnjutas med bästa förutsättningar.
– Jag hade idéer på kupornas utformning och vilka stilar som kändes bra att matcha dem till. Anders visade sig ha idéer kring design på glas, tänkta till en dukning och en kväll efter några glas champagne på Magnusson Vinkällare insåg vi att delarna ihop blev en helt unik produkt – som var mycket starkare än delarna var för sig!

Duon skulle göra svenska glas anpassade efter champagnens olika stilar. Anders hade en designidé till en glasservis som byggde på klassiska pelare, av den typen som finns i antikens tempel. Tanken var att kupan med sitt innehåll skulle höjas som på en skulptur, på piedestal, så hela glaset blev en hyllning till drycken och arbetet bakom den.
– Jag saknade dessutom en annan form av ben än dem jag såg allt som oftast på glas. Våra ben är rättframma, och skönt greppvänliga med sina kannelyrer och får aningen tyngd i sig vilket också ger glaset en fin balans. Inte så ”topp-heavy”. Vi såg framför oss hur dukningen skulle se ut lite som ett tempel, ett Forum Romanum av glas på bordet.

Mattias, som är en historie-buff av rang, såg direkt kopplingen till bägarna som användes vid backanaler och ceremonier i lundarna i antikens Grekland och Rom.

– Och mitt i templet står altaret, som alla kretsar kring i ceremonierna, att passande namn för företaget tyckte vi då. Vårt tempel har ingen religion, det är en öppen plats för firande och njutning för sinnena. Mer tänkt som en hyllning till hantverk där vårt syfte är att främja upplevelsen av dryck och mat, säger Anders.

Gays och champagne känns som en given kombo, upplever ni att vi dricker mer dyra bubblor än straighta?
– Så kan det definitivt vara. Vi kanske är lite bättre på att hitta anledningar till att fira i vardagen, säger Mattias.

Ni har flera olika modeller, handlar det bara om tycke och smak eller är olika glas avsedda för olika typer av bubbel?
– Det är här hela kärnan till vår idé finns. Våra glas är gjorda helt för att passa till rätt Champagne! De är utformade för att lyfta de komplexa dofterna och smakerna mellan de olika stilarna på bästa sätt. Därför har vi tagit fram fem olika glas med fem helt olika funktioner. Experimentera gärna mellan dem men upplev glädjen i att hitta rätt dryck för rätt glas, det förtjänar Champagne.

Altares fem olika glas är Temple Prestige, Vintage, Non-vintage, en Coupe och en Flute (eller flöjt). Största glaset är Temple-glaset, Prestigeglaset. Kupans volym är skapad för att de främsta champagnernas generösa doftkropp verkligen ska komma till sin rätt.
– Utformningen ger en balanserad upplevelse av kraft och elegans på doften och ger utrymme för både frukt och mineralitet att komma till uttryck. Prestigechampagnerna är de med störst potential för komplexitet och glaset blir en tydlig budbärare för några av de vackraste doftupplevelserna som finns att uppleva med champagne. Det lämpar sig också för Rosé champagne och kvalitativ Blancs de Noir.

Ett ben värms upp för att få sin fot.

Näst största kupan är anpassad för årgångsspecifik champagne med dess komplexa doft och smakprofil. Vintage glasets distinkta kupa betonar elegans och möjliggöra för syran och mineraliteten i vinet att komma fram både i doft och smak.  Temple Non-Vintage Champagneglas är idealiskt för den klassiska, icke-årgångsspecifika champagnen som håller en konstant hög kvalitet över åren. Glasets öppna och generösa form möjliggör en tydlig doftleverans. De fjärde och femte glasen, en coupe och en flute är champagnens klassiker.

–  Coupen med anor från 1600-talet och Flute-formen med nästan lika lång historia. Legenden om hur coupen först formats efter Marie Antoinettes bröst är en trevlig myt som vi gärna tänker oss hitta korn av sanning i. Champagneflöjten utvecklades i början av 1700-talet som den föredragna formen för mousserande vin då material för dryckeskärl skiftade från metall och keramik till glas.

Altares glas tillverkas genom munblåsning på klassiska Reijmyre Glasbruk i Östergötland i högkvalitativt blyfritt kristallglas. Ditt har de hittat tillsammans med enorm hjälp av svenska glasmästaren Gunilla Kihlberg.
– Det handlar om en stolthet i vårt traditionella glasbruksarv, men blir även en fråga om hållbarhet. Vi vill att den här serien ska hålla yttersta kvalitet med svenskt hantverk i grund och botten.

När drack ni champagne senaste och varför?

– Min senaste champagneupplevelse var förra veckan när vi genomförde en provning i prestige-glaset. Vi hade en skön uppsättning Champagner från 2008 samt en Krug GC. Att stå framför ett fullt bord med våra glas och kunna skåla i dem med fantastiska drycker kändes lite overkligt faktiskt, berättar Anders.

Anders väntar vid ugnen när glasen kyls i sex timmar.