19-åriga Frida Börjesson är en ambitiös elev på Skyttegymnasiet i Sävsjö, Småland. Sedan barnsben har hon vetat att hon hör hemma i idrottshallen. På senare år har hon även börjat engagera sig mer och mer i inkluderingsfrågor.
När hon gick med i utbildningsprogrammet Eldsjäl 2.0, som vänder sig till unga ledare inom idrotten, växte viljan att förändra fram.
– Det var där idén om idrottslägret Qom igång tog sin form. Jag är bisexuell och queer och umgås med många hbtqi-personer. Det har format mitt perspektiv på idrott. Jag insåg att jag ville skapa en trygg och inkluderande idrottsmilö.
Berätta lite om idrottslägret!
– Man kommer att få prova på individuella idrotter som kommer att ledas av unga idrottare – varav flera som är queera. Några aktiviteter vi kommer att hålla i är bland annat gevärs- och pistolsskytte samt taekwondo med inslag av självförsvar. Dessutom kan man pröva på dans med en av Sveriges bästa dansare enligt mig, Emilia Arvidsson. Min högra hand, Joy Frid, kommer att hålla i en workshop om hbtqi i idrott.
Med stöd från RFSL Ungdom i Kalmar har de bestämt att även arrangera en Mellokväll.
– Den tar plats nästa lördag och det är vi som hostar.
Vad har du fått för respons på initiativet?
– Alla jag har mött tycker att det är en jättekul och viktig idé. Men jag möter också många hbtqi-personer som inte ens gillar idrott, eller rent av hatar idrott. Det är ett mycket större problem än jag trodde.
Vad tror du det beror på?
– Jag tror att det är djupt rotat från idrotten i skolan där det har varit en väldigt normativ scen – där det är hård jargong och inget utrymme för queerhet.
Vad ska du göra i framtiden?
– Fortsätta arbeta med idrott och inkluderingsfrågor. Mitt mål i livet är att göra idrott till något positivt för alla.
Qom igång äger rum 2-3 mars i Kalmar för dig som hbtqi-person på högstadiet eller gymnasiet. “Årets roligaste träff för hbtqi-ungdomar i Kalmar”, skriver de på sin Instagram.
Visa detta inlägg på Instagram