Kumla var en av Sveriges största skoproducenter på 1900-talet med över 130 olika skoltillverkare. Men trots att industrierna har lagt ner finns Sveriges skomuseum kvar och producerar exempelvis slippers. Stefan Skärlund föreslog för museichefen att de borde göra ”prideslippers”, och gjorde ett mönster. Chefen, Lilian Edström, sa ja och, nu kan man alltså besöka Skoindustrimuseet eller titta in på deras hemsida: http://www.skoindustrimuseet.se/ för att få tag på dessa tofflor.
Stefan Skärlund, som beskriver sig som ”en kreativ rastlös sökare som valt att bo i ett torp i skogen med sambon Örjan, hund, katter, påfåglar, höns, ankor och gäss”, berättar mer:.
– Idén växte fram när jag jobbat något år som kulturkonsulent i ”skostaden” Kumla. Under en vecka augusti håller jag och några kollegor i en ”Allas lika värde”-vecka där vi bjuder in föreläsare, visar på olikheter och normbrytare genom utställningar och minimässa. Då jag jobbar med kultur för kommunens seniorer, via den fantastiska Föreningen Väntjänsten, ville jag hitta något för dem välkänt och göra den till symbol för inkludering. Jag är skådespelare och lärare i botten och kreativiteten är alltid med mig så plötsligt fanns den regnbågsfärgade slippersen/toffeln som en bild i huvudet. En normbrytande toffel! Om det är något som seniorer känner till, inte minst i Kumla, så är det just denna, i folkmun kallad, ”pissetoffel”.
– När jag väl hade min idé klar för mig pratade jag med Gertrud Åstrand, chefen för kulturavdelningen, och skoindustrimuseechefen Lilian Edström. Båda tyckte det var en toppenidé och att vi skulle tillverka några par till årets Allas-Lika-Värde-Veckan. Jag designade ett mönster, Lilian beställde materialet och startade tillverkningen.
Vad är dom gjorda av?
– Slipperserna är gjorda i läder som har en 0,4 mm tunn regnbågsfärgadfilm i polyuretan på ovansidan, så det är läder mot foten. Det är en oerhört vanlig typ av skinn som användes i mängder av olika modeller av skor. Sulan är i cellgummi och en korkklack, och regnbågsslippersen är designskyddade hos Patent och registreringsverket.
Hur har responsen varit?
– Mycket positiv! En person svängde förbi Kumla för att köpa sig ett par 43:or på sin väg mot Luleå. Många blir glada och ger positiva kommentarer när en kommer gående med sina regnbågsslippers. Museet har fått extrabeställningar och har slipperserna till salu i nästan alla storlekar. Vi hoppas på försäljning vid Pridefestivaler framöver.