Under Stockholm Pride kommer Malmöbaserade filmaren och fotografen Andreas Paulsson att ställa ut bilder från sin bok Alla är vi nakna i Pride Park. Fotografen, som fotat mycket HBTQ+relaterat är nämligen aktuell med en ny bok om nakenhet där Andreas undersöker vilka vi är när vi skalar bort alla lager. Hur ser vi på oss själva och nakenhet? I boken möter vi människor både iklädda i, såväl som avklädda av, sina roller. Vad kan betraktaren lära om sig själv, och vad kan vi lära oss av den vi möter, om inget står emellan oss. Varje modell medverkar på två dubbelsidiga bilder. Den ena är fullt påklädd i kläder som säger något om de yttre attributen. Det andra är en bild med modellen naken. Till varje bild hör en text där modellens tankar får komma till uttryck.
Hur kom du på idén till Alla är vi nakna?
– Jag har alltid varit nyfiken på människan som helhet. Vem vi är, hur vi tänker och hur vi förhåller oss vår kropp samt andras. Därför ville jag kombinera foto med att göra nått jag inte gjort innan. Jag gjorde djupintervjuer med mina modeller. Att jobba med nakenhet har jag gjort i över tio års tid och ville denna gång göra något mindre ”arty” och mer rakt upp och ner, vem är du som står framför min kamera, ”berätta du!”
Hur hittade du modeller och hur gjordes urvalet?
– Jag är inte så blyg på att fråga personer och det har jag gjort vitt och brett. Allt från arbetskollegor, folk på stan till att gå igenom mitt minne av intressanta personer jag mött genom åren. Och det har jag gjort genom alla möten när jag fotograferat för Malmö Pride, Lunda pride och mycket annat. En av de senaste personerna i projektet var en kassörska i matbutiken där jag bor. För mig är bredden den viktiga i projektet, i åldrar, etnicitet, sexualitet, funktionsvariation, religion och så vidare. Och i dagsläget har jag kommit en bra bit men långt ifrån fullständigt. Över 40 personer är fotograferade och intervjuade. Jag har tidigare skämtat om att jag vill fota hela svenska befolkningen till projektet, men landat i att kanske avrunda när jag kommer till 100 personer. Så känner man spontant att man inte är representerad av vilken anledning som helst är man välkommen att höra av sig.
Var det lättare att få HBTQ+personer att klä av sig?
– Det kan vara så, men det är också för att jag känner fler hbtq+personer och därav frågat fler av dem.
Vad är syftet med boken?
– Syftet med boken har först och främst för min egen del varit att få ut en ide som började för över 10 år sedan. Det breda syftet är att få göra en mångfaldsbok om alla sorters kroppar, personerna bakom dem och deras tankar, att se alla stå tillsammans som en härlig skara. Ett potpuri av oss alla.
Vad kommer du visa oss i Pride park?
– I Pride Park kommer delar av utställningen visas. Varje gång Alla är vi nakna sätts upp så tittar jag på vilka som ska ställas ut. Vilka som ska berätta sin historia och komplettera varandra i en intressant kombination. Så utställningen ser olika ut varje gång den visas. Samt kommer jag finnas där med boken Alla är vi nakna, som egentligen inte släpps förrän den 21 aug. Böckerna kommer nästinpå varma från tryckeriet direkt till Stockholm Pride vilket känns väldigt kul att kunna ge Pride-deltagarna en förhands möjlighet till boken.
Kommer någon av modellerna finnas på plats?
– Jag vet att vissa av modellerna kommer att vara på plats i Pride Park. Så det kan ge möjligheter till intressanta diskussioner och mer fördjupande samtal när de är på plats under utställningen eller på föreläsningen i Pride house på torsdagen.
Hur är ditt eget förhållande till nakenhet?
– Mitt förhållande till nakenhet har förändrats genom åren. Och jag kan säga att ”Kallis”, kallbadhuset, i Malmö har hjälpt mig mycket att acceptera min egen kropp och mitt förhållningssätt till nakenhet. och idag väljer jag hellre en nudiststrand än en textilstrand.