De kommer flockas runt dig. Bögar älskar nämligen killar i keps”.”Au fan” svarade jag samtidigt som jag tänkte att jag hittills klarat mig ganska bra utan keps. Jag menar killar kanske inte flockas runt mig men jag klarar mig bra. Parallellt kände jag också att jag inte skulle vilja att killar kom fram till mig som resultat av en keps. Dock låg det nog något i vad han sa. Då en keps måste vara det enklaste och vanligaste sättet för bögar att tillskriva sig någon from av manlighet de egentligen inte har. En keps, skägg, tatueringar eller muskler – funkar som hundtricket. Får dig att verka mer manlig och därmed blir du också mer eftertraktad.

Som bög tänker jag ofta på just det här med manlighet. Samtidigt har jag bara en vag bild av vad som definierar det. Men jag tänker mig att stryka, självsäkerhet och öl är viktiga komponenter. Fast vad ska man egentligen med manlighet till? I bögvärlden är det dock ganska tydligt. Men när manlighet blir något man medvetet vänder utåt – blir effekten ofta mer motsatt än genuin. Jag menar lita aldrig på en bög i jock-straps, för inte vet han hur man gör en djupledspassning annat än med sin kuk.

Frågan om manlighet blir dock än mer tydlig då man som ”fjolla” alltid kommer finna vänner som låter en vara precis hur fjollig man vill – samtidigt som det parallellt finns en social hierarki som sätter premie på stereotyp manlighet. Aktiva killar värderas högre än passiva och ”heterobög” är fortfarande något man gärna kallar sig trots den enorma motsägelsen. Tyvärr är jag dock inte själv immun mot detta utan snarare ett resultat av detsamma. Mina ögon vandrar nämligen direkt till killar som verkar vara lite mer åt det maskulina hållet och jag tränar inte så mycket för att det är kul.

Jag har dock lärt mig att inte bli smickrad när någon säger till mig att jag är ”manlig för att vara bög”, men det är konstigt då jag bland bögar uppfattas som grabbig men bland mina heterosexuella polare som ”färgsprakade”. Själv vet jag inte vad jag är.

Men för att återgå till bögafrodisiakumet keps, är väl en keps för många också bara en keps. Jag menar det finns ju faktiskt homosexuella killar som faktiskt bara råkar gilla att ha keps. Sedan i vilken utsträckning de använder det till sin fördel vet jag inte – men är villig att föreställa mig ett scenario baserat på oskuld. Och man skulle kunna föra ett liknade resonemang kring mitt snaggade huvud som har sitt ursprung i min egen smak för killar med snaggat hår. Varpå jag inser: det finns inga tillfälligheter här.
Den avgörande sanningen är dock att eftersom homosexuella killar fortfarande av samhället och andra bögar förväntas vara feminina, så kan vi antingen överraska folk med motsatsen eller köpa oss en keps och få oss den konventionella manligheten tillskriva.
Fast bäst är väl dock att skita i vilket. Jag tänker mig nämligen att alla människor oavsett sexualitet har både maskulina och feminina aspekter av sin personlighet. Att uttrycka dessa i sin helhet kan vara väldigt roligt och befriande. Men högst ”B” om det bakomliggande motivet är annat än att det bara är den man är.
Jag menar skaffa en kille med hjälp av den du är.

Andreas skriver krönikor för QX.se och vill du läsa tidigare krönikor och texter kan du besöka bloggen på Qruiser