Gay Games – eller som det även kallas ”OS för hbtq-personer”, startade i San Francisco 1982 och grundarna var framför allt Tom Waddell och Rikki Streicher. En bög och en flata som båda var aktiva inom gayrörelsen. Tillsammans drog de igång det första Gay Olympics 1982 för att ”lyfta fram och sätta fokus på inkludering och deltagande samt främja personlig utveckling i ett idrottssammanhang”. 1350 personer deltog i premiärspelen från tolv olika länder – där ingen mindre än Tina Turner uppträdde på öppningsceremonin.
Men Gay Olympics stämdes av den olympiska kommittén och tvingades byta ut ordet Olympics – istället fick det namnet Gay Games.
Till skillnad från ”vanliga” OS kan vem som helst vara med i Gay Games, och det behövs inga kvalifikationer. Och det spelar ingen roll vilken sexuell läggning du har.
Fyra år efter premiären, 1986, hölls spelen återigen i San Francisco och 3500 personer deltog – från 17 olika länder.
Därefter följde Vancouver, New York, Amsterdam, Sydney, Chicago, Köln och Cleveland.
Gay Games har under åren växt enormt och redan 1994 när Gay Games hölls i New York var det fler som deltog i Gay Games än i riktiga Olympiaden – 10 864 i Gay Games mot 9356 i OS i Barcelona 1992.
När GayGames skulle anordnas i Montreal 2006 blev det bråk mellan GayGames-organisationen och arrangörerna i Montreal. Montreal drog sig ur och skapade ett eget event Outgames medan GayGames istället gav spelen till Chicago. Detta innebar att det under samma år, med bara några dagars mellanrum, hölls två enorma idrottsevenemang för hbt-personer, resultatet var väntat – båda spelen haltade pga av lågt deltagarantal.
Outgames anordnades ytterligare en gång (i Köpenhamn 2009) men har nu lagt ned. Gay Games däremot fortsätter och sommaren 2018 (2-12 augusti) är det Paris som står som värd för den 10:e upplagan av Gay Games. Och 2022 kommer spelen att hållas i Hong Kong.
Sverige har nästan alltid haft deltagare i Gay Games och vunnit flera medaljer, särskilt framgångsrika har vi varit i simning, simhopp och friidrott.
Grundarna till Gay Games, Tom Waddell och Rikki Streicher, är idag döda. Tom dog i aids 1987, men hann ta en guldmedalj i spjut i Gay Games så sent som 1986 och fick en dotter,Jessica Waddell-Lewinstein, 1983. Rikki, som även drev två lesbiska barer i San Francisco, Maud’s och Amelia’s, avled 1994, 68 år gammal