I lördags avslutade amerikansk-brittiske Gus Kenworthy sin idrottskarriär med en åttonde plats i OS-finalen i halfpipe. Det blev inget strålande avslut med två missade åk och en rejäl krasch där stjärnan slog ryggen mot kanten. Men det avslutades med en ljusglimt där han i sista åket bjöd på sitt signaturhopp.

Redan innan finalen hade han gått ut på sin Instagram och klargjort att det skulle bli hans sista tävling och tillägnade finalen till sin mamma.

”På väg mot backen för OS-final i halfpipe. Efter att ha åkt och tävlat proffesionellt i 14  år blir det här min sista dag i backen. Vinna eller förlora, den här är för dig mamma”.

Nu när idrottskarriären tillhör det förflutna ska han satsa helhjärtat på skådespeleriet. Han har sedan tidigare synts i Netflix-serien American horror story.

Kenworthy blev namnet på regnbågscommunityts läppar när han i OS i Pyeongchang blev den första öppet homosexuella amerikanska olympiern tillsammans med konståkaren Adam Rippon.

Han kom ut som gay 2015 och har i ett samtal med den lesbiska fotbollsstjärnan Megan Rapinoe, som lades upp på Instagram, öppnat upp om tankarna som förledde beslutet att komma ut som elitidrottare.

”När jag var i garderoben och jag åkte på träningsläger såg jag till att jag var den sista som somnade. Jag var rädd att jag skulle outa mig själv eftersom jag pratar i sömnen. Det var utmattande. Det bröt ner min mentala hälsa och jag kämpade med depression och självmordstankar.”