Tidigare Idol-kännigendisen Jesper Petersson, 33, och lärar-kompisen Nikolaj, 38, hörde av sig till QX och berättade om sin önskan att ”utöka sin bögkrets” i pandemitristessen och att göra det genom linedance. Redan nu är flera killar i varierande åldrar anmälda till gruppen och taggade på att träffa fler människor för ”dans och skoj”. Vi har såklart tagit redo på allt du behöver veta om initiativet.

Vad är så kul med linedance?

– Det känns som att det är både bögigt och straight på samma gång. Det känns också lite skönt att man varken behöver vara cool eller sexig för att kunna bli bra, det är liksom inte som hip hop/street eller feminin-vibe. Det är också en dans som vi tror passar svinbra för kompisar och folk som vill ha lite kul, opretentiöst på ett sätt och perfekt att man kan dansa på avstånd såhär i pandemitider.

Har ni någon tränare eller blir det bara att testa sig fram?

– Hahaha! Vi har faktiskt skaffat oss en instruktör som tur är, annars hade det kunnat bli hur som helst. När vi kom på idén hörde vi av oss till en förening som gör utbildningar i linedance och förklarade förutsättningen. Nu har vi blivit ihopparade med en bögvänlig kvinna. Vi ska ses tolv gånger under våren och på den tiden säger hon att vi kommer hinna lära oss tio danser. I en grupp med bara nybörjare som aldrig dansat linedance tidigare känns det som ett högt satt mål men vi litar på henne och hoppas att vi inte gör henne besviken.

Kostar det något?

– Japp, men inte så mycket. För 860 kronor per person får vi tillgång till både instruktör och lokal tolv gånger under våren. Vilket klipp!

Hur kom idén om en grupp för gaykillar?

– Den kom såklart på fyllan. Vi lyssnade på Cowboy Up av Jill Jonsson och började fantisera om hur kul det skulle vara att dansa linedance med massa bögar i typ en Prideparad, bli world famous och åka på världsturné med Shania Twain. Hybris. vi vet, men man måste ju få drömma. Dagen efter när vi var bakis hördes vi igen och skrattade åt idén men landade ändå i att det kunde vara kul att testa att dra ihop en grupp. Att få lära sig något nytt, träffa lite kul folk och vidga sitt nätverk utan att det behöver ske på dejtingappar. Det är ju kul med hook-ups och så men man behöver ju också ha lite bögpolare som man inte ligger med och de är svårare att hitta.

Hur anmäler man sig?

– Alla som identifierar sig som homosexuella män och bor i Göteborgsområdet är välkomna att haka på, vi har fem platser kvar så det är bara att slajda in i Jespers DMs på Instagram (@jsprptrssn eller Nikolajs @nikonico83) om man blir sugen på att vara med. Vi drar igång redan i februari och kommer köra på onsdagskvällar.

Om ni fick bjuda in tre kända gaykillar, dead or alive, att dansa med. Vilka skulle det vara?

Graham Norton, Lil Nas X, Freddie Mercury.