Kalle Norwald gjorde sin första medverkan som expert förra året, och nu ska han vara med igen. Hans roll i SVTs Gift vid första ögonkastet är sexolog. Vid matchningen så pratar han med alla de som sökt och går igenom sexualitet, attraktion och hur de ser på relationer.
Under säsongens gång, när paren fått sina matchningar, finns hans tillgänglig som stöd om paren skulle stöta på problem.
Säsong 7 av Gift vid första ögonkastet hade premiär i förra veckan, och vi tyckte att det var dags att Kalle delade med sig av några av sina bästa tips till oss, därför tog vi ett litet snack om sex och samlevnad med Kalle!
Vad gör du när du inte är sexolog i tv?
– Då är jag fortfarande sexolog (skrattar). Jag har en mottagning som är inriktad på psykoterapi med sexologisk inriktning. Jag träffar par och individer som har olika problem eller utmaningar med sexualitet och relationer. Men även depression och ångest.
Du är ju sexolog i programmet, men det är ju ganska lite “sex”-snack?
– Ja eller i alla fall det som syns i tv (skrattar). Vi pratar väldigt mycket om sexualitet i matchningsprocessen, där vi frågar de sökande vad man vill eller inte vill sexuellt, enkelt förklarat. Vi vill inte matcha någon som tycker att sexualitet är avgörande, med en som inte bryr sig så mycket.
När du säger sexualitet, vad innebär det?
– Hur man tänker, känner och vill göra kring sex. Hur man pratar om sex, något många tycker är svårt. Hur nyfiken man är på att utforska nya saker. Men även känslor och hur man vågar vara intim på andra plan.
Om två bögar hade varit med, hade de fått frågan om de var top eller bottom?
– Jag hade kanske inte frågat så rakt som du gör. Men ofta framkommer det naturligt när man pratar om sex, vad man gillar att göra.
Vad är det vanligaste problemet som paren i programmet stöter på?
– Det handlar mycket om ens egna känslor. Att många inte reagerar på det sättet man trodde att man skulle göra. En grej är till exempel att i teorin så är matchningen perfekt, men det funkar inte i praktiken och då blir man stressad över att man inte reagerar som man tänkt sig.
Det hände ju lite förra säsongen. På pappret var en av deltagarna perfekt för den andre, men det föll på attraktionen. Kan man lära sig att bli attraherad av någon?
– Precis den frågan ställer vi till sökande. Är attraktion något man känner omgående eller något som växer fram. Forskningsmässigt, då verkar det som att attraktion kan komma med tiden, men vi måste respektera att det inte funkar så för vissa också. Man ska ju heller inte begå övergrepp mot sig själv och dra det för långt för att man vill tvinga fram attraktion.
Kalle tipsar
Vad ska man göra när en relation går över till vänskap? Vad beror det på?
– Många skiljer på en romantisk relation och en ren vänskaplig relation genom sex. Att det skulle vara faktorn som skiljer dessa från varandra. Men det finns vänner som har sex med varandra utan känslor, och det finns par som håller ihop men utan sex. Det ser helt enkelt olika ut, och jag förstår att det är frustrerande att det inte finns något svar, men vi är ju olika. Det är egentligen bara den egna känslan.
Om sex är problemet?
– Jag brukar säga att det första steget är att man ska vilja vilja ha sex med sin partner. Alltså även om den initiala viljan inte finns, måste det ändå finnas en vilja att vilja ha sex med sin partner. Om man har den viljan, då har man grund att jobba på om viljan är ömsesidig. Sen är det korta svaret: man måste jobba. Sex och relation är inte något som bara fallet på plats utan det krävs ansträngning och jobb.
Hur mycket måste man ligga i en relation?
– Det finns inget rätt eller fel, så länge det känns bra och är samtycke bland de som ska ligga. Det där kan ju även gå i vågor genom relationen där det liggs mer i vissa perioder och mindre i andra. En rekommendation är att försöka göra sex till en talbar sak i relationen, för är sex det så kan man både förebygga att det blir knas samtidigt som när det eventuellt ändå blir knas kunna jobba med det.
När ska man ge upp?
– Vissa par upplever jag håller på för länge och det är inte bra. När man märker att de ständiga försöken att reparera relationen gör mer skada än nytta och att det inte finns några fler alternativ, då tycker jag att det är dags att gå vidare.
Samkönade par behöver ofta handskas med intoleranta personer i sin närhet. Hur ska man hantera detta som par?
– Jag tänker att många av oss som identifierar oss som hbtqi-personer har stött på detta någon gång. Intoleranta släktingar kommer ju också i en skala, vissa riskerar sina liv genom att berätta. Men om vi utgår från att det är något som skaver bara, så är detta ett väldigt vanligt problem som samkönade par kommer till mig med. Den ena partnern kanske har en accepterande familj, medans den andra inte har det. Problemen uppstår ofta när man ska ta relationen vidare och bli sambos, skaffa barn till exempel. Det skapar problem hur man ska fördela sin lojalitet, eftersom partnern till den som inte har en lika accepterande familj ofta tänker “skit i dem, det är vi som gäller”. Det är viktigt att inte pusha sin partner i dessa lägen, utan istället prata om hur det påverkar er som par.
Påverkar alla appar med tillgång till snabba ligg dagens förhållanden?
– Det beror ju såklart vad man är ute efter. Är man ute efter just det, snabba ligg, är det toppen. Då kan man ta upp Grindr och hitta någon som är 300 m ifrån en. Men om man letar efter en långvarig relation, är det nog viktigt att ha med det i sina presentationer och när man tar kontakt.
Tack till Mian Lodalen som hjälpte till med frågor.
Uppdaterad 2022-04-06