Den visuellt tilltalande kokboken bygger på ett injobbat upplägg som känns igen av de som är bekanta med Linn och Marions matkonster.
– Vi har ofta skapat våra menyer i fyra delar, med just snacks, sallad, pasta och en dessert, så det var naturligt att kokboken skulle utformas så, berättar Linn Söderström, via Skype.
Marion Ringborg blev precis tvungen att springa iväg på ett möte.
– Vi ville göra en kokbok som ska användas, betonar hon. En kokbok man har nytta av och inte bara är en snygg inredningsdetalj. Att äta ska vara roligt, avslappnat och spännande, inte tillkrånglat eller stelt, och det hoppas vi att kokboken förmedlar. Snacks Sallad Pasta Dessert ska funka både för folk som är vana matlagare, och de som inte är ess i köket, och genom ett antal illustrationer får man fin vägledning i köket.
Nu öppnar Garba igen, fast på ny adres
Duon träffades 2015 när de jobbade på Nya Carnegiebryggeriet, och har drivit konceptet Garba som pop-up-restaurang sedan 2017. I januari i år öppnade de äntligen en fast restaurang på Norrlandsgatan, till mycket fina recensioner. Men så kom corona och de tvingades stänga restaurangen. Nu öppnar Garba igen, fast på ny adress, i korsningen Sveavägen/Surbrunnsgatan. Namnet är detsamma men konceptet är ändrat och matchar Marion och Linns ursprungliga dröm bättre.
– Nu infann sig ett fönster att tänka om, så det blir en deli, butik, vinbar och restaurang, och vi kommer att öppna trots att lokalerna inte är helt klara. Gästerna får äta middag i en lite råare miljö, och vi kör på tills årsskiftet innan vi stänger för att färdigställa.
Tanken är att deli/butik/vinbaren sedan ska ha öppet hela dagarna, och restaurangen på kvällar, tisdag till lördag.
– Man kommer känna igen sig, både från tidigare Garba men också om man ätit våra luncher på Riksarkivet eller haft oss som privatkockar. Vi kommer också ha mer fokus på söta grejer då vi nu har ett eget bageri.
Namnet Garba kommer från Marions familj. Hon, som var lite blyg och rädd som liten, blev pushad av sina äldre syskon att bli mer framåt och våga ta för sig.
– Vi ville ha ett visuellt snyggt namn som betydde något, som hade koppling till våra familjer, plus något som påminner om att man göra sin egen grej.
Varför jobbar just ni så bra ihop?
– Vi är väldigt olika, och kompletterar varann väldigt bra.
Marion är mer kreativ och jag är mer praktisk. Hon gillar det salta, och jag brinner för det söta. Efter att ha jobbat nära inpå varann i flera år så känner vi varandras styrkor och kan pusha varann till nästan vad som helst.
”Mina kompisar tycker att jag ska profilera mig som lesbisk kock”
Hur är det att som kvinnliga kockar arbeta i en mansdominerad bransch?
– Vi vet ju inte hur det är att vara nåt annat… Men visst, tittar man tillbaka så kan man se att vi blivit behandlade olika jämfört med manliga kollegor, och i Marions fall jämfört med vita kollegor oavsett kön. Vissa strukturer lever kvar och yngre kvinnliga kollegor kan kontakta oss för att berätta hur de behandlats och be om råd. Idag finns även ett starkare systerskap och för mig som varit aktiv i att driva en feministisk agenda genom gästspelsgruppen TakeOver, lyfta fram kvinnor i branschen och fokusera på deras yrkeskunskaper, är det viktigt att bryta sådana mönster. Jag tror att det är därför vi får fler kvinnliga sökanden än män till oss. Jag tror man söker sig till personer man kan identifiera sig med.
Vad skulle du säga ni har för koppling till HBTQ-comminityt?
– Vi som restaurang har ingen aktiv del i communityt, förutom att alla är välkomma till oss. Men vi har massor med vänner som är inom den gruppen, och jag som privatperson är en del genom att jag är lesbisk.
– Mina kompisar tycker att jag ska profilera mig som lesbisk kock, men inofficiellt är jag väl redan stämplad som det? Jag kan faktiskt inte namedroppa nån annan på rak arm…
Slutligen du är nyförlovad, grattis!
– Tack. Jag tror jag kan tacka corona för det. Vi sa att vi skulle förlova oss om fem år, men de här senaste månaderna har i praktiken känts som fem år (skrattar).