Vin är den mest populära alkoholdrycken i Sverige. Nästan hälften av alla svenskar föredrar det och den trenden har bara ökat de senaste åren. Men att hitta rätt bland druvor, land och årgångar kan vara förvirrande.
Enligt Pelle Salomonsson, som är sommelier, är det däremot inte så svårt som man kanske tror att bli hobby-expert. Ofta räcker det med rätt attiraljer och några knep i rockärmen för att höja upplevelsen.
När Pelle inte tipsar dig om hur man blir en vinexpert, jobbar han på The Winery Hotel i Solna. Där håller han oftast till i baren eller har vinprovningar.
Vilken summa bör man ligga på för att få ett lite bättre vin? Jag har hört 100kr.
– Ja jag har hört det också, och tror att det var så för några år sedan. Generellt tycker jag att vi ska börja vänja oss vid att komma upp till 120-150 kr. Det kostar om man ska ha ett vin utan konstiga tillsatser, sedan är det såklart så att vissa länder är mer prisvärda än andra. Tips! Kolla efter Sydafrika.
Blir din pojkvän irriterad på dig för du är så noggrann när det kommer till vin?
– Jag tror ändå han mest njuter av fördelarna av att alltid ha en massa gott vin hemma. Men han har lärt sig att fota etiketten och skicka till mig om jag är på jobbet och han ska ta ett glas. Det kan hända att jag morrat en del när han råkat öppna en dyrgrip efter en slirig AW (skrattar). Alfred Jansson
PELLE TIPSAR!
1. Rätt temperatur
– Ett för kallt vin kan upplevas syrligt och tråkigt, och i ett för varmt vin kan alkoholhettan ta över. Mitt generella tips är att vita viner tar du ut ur kylen 15 minuter innan servering. Med röda tänker du tvärtom och stoppar in vinet i kylen 15 minuter innan det ska drickas. Är du en grumpy-cat som inte gillar kalla viner? Forma handen under kupan på glaset och värm vinet med din hand. Det går rätt fort, och man får sin önskade temperatur!
2. Bra vinglas
– Ingen gillar en glassnobb, men du har mycket att vinna med rätt glas. Formen ska vara djupare ner till och avsmalnande på toppen. Då kan du enkelt snurra vinet och dessutom fånga upp alla härliga aromer där uppe på toppen. Glaset ska vara så stort att du kan fylla upp en okej mängd vin men ändå ha utrymme kvar att cirkulera vinet. Jag kör med Riedel-glas, men har även ett gäng helt okej Ikea-glas för de lite mer stökiga hängen hemma.
3. Lufta vinet
– Oavsett om du plockat en enklare pava eller ska njuta av en dyrgrip så rekommenderar jag att lufta vinet. På ett enklare vin kan luftningen minska vissa bismaker av exempelvis sulfiter, och på ett mer hantverksmässigt vin hjälper syret att plocka fram en massa härliga aromer och smaker. Har du ingen fin vinkaraff? Häll ner vinet i saftkannan, det är klart bättre än inget!
4. Få in snurren
– Vi vill addera syre till vinet så att smakerna öppnar upp sig, men också fånga upp så mycket underbara dofter och aromer som möjligt. Då tar du helt enkelt ett grepp runt foten på glaset och snurrar glaset, antingen i luften eller mot bordet, och sen ner med näsan och dofta. Det kräver lite träning att få till snurren, så se till att inte ha en vit skjorta när du är nybörjare.
5. Hitta bra vinvänner
– Bästa sättet att bli bättre på vin är att dricka fler bra viner. Det kan ju dock bli lite dyrt, så att dricka det med glada vänner är inte bara trevligt utan också smart för plånboken. Samtidigt har vi alla några vänner som gärna kommer släpande på ett trött boxvin, bjud dem en annan gång helt enkelt. Sätt en budget per flaska och testa sen tillsammans. Kanske utgå från olika teman? Som bubbelkväll, samma druva från olika länder, eller varför inte dessertvin? Vi dricker för lite söta viner.