Vad många kanske inte vet är att machokulturen är direkt skadlig för både samhälle och individ, det har flera studier visat. Den är en bidragande faktor till bland annat homofobi, att män begår självmord, misshandel och utanförskap.
– Det här är frågor jag skrivit om i flera år. Boken blir som en sammanfattning av allt det och kanske främst riktas till unga killar.
Vad är machokulturen och hur påverkar den män egentligen?
– Två exempel. Våld är en tydlig bieffekt. Män är grovt överrepresenterade när det kommer till våldsbrott. Det är nästan uteslutande män faktiskt. Machokulturen lär killar att de ska brottas, leka krig, och ta fajten. Våld normaliseras med ursäkten ”det är så pojkar är”.
– Homofobiska hatbrott mot HBTQIA-personer begås i större utsträckning av män. Det som inte anses vara ”manligt” är inte idealet och därför har till exempel bög blivit ett skällsord. Där har också kvinnor och transpersoner hamnat i kläm.
I sin bok har Atilla intervjuat kända svenska personer som till exempel Thomas Sekelius, Böre Salming och Kodjo Akolor. Han upplever att det finns en tydlig röd tråd bland personerna han intervjuat.
– Alla pojkar, män och ungdomar tvingas att förhålla sig till machonormen vare sig man vill eller inte. För män är det enklare att haka på normen än att riskera att vara annorlunda och bli utsatt. Alla jag pratat med har på ett eller annat sätt varit tvungna att förhålla sig till machokulturen.
Atilla berättar att han själv varit en del av machokulturen. Som ung blev han mobbad för att han var en känslig kille som till exempel hade nära till gråt. Men när mobbningen blev värre valde han istället att ducka från sig själv, istället för att bli utsatt.
– Det är så det ser ut tyvärr. Man skyddar sig själv genom att inte sticka ut och erkänna att man gillar musikaler, måla eller dansa. Det som anses vara feminint. Allt det är ett övertramp i machokulturen och då kan man bli utsatt. Men någon gång i gymnasiet började jag tänka om.
Atilla berättar att det var då han började ifrågasätta, och våga vara sig själv fullt ut. Det var även då han började skriva om machokulturen.
I bögvärlden snackar man mycket om det som kallas ”straight acting”. Alltså bögar som inte är fjolliga eller feminina till sättet. Detta anses också generellt vara en väldigt bra sak. Varför tror du att det är så?
– Det är väldigt svårt att sätta fingret på. Men de här normerna kommer från flera skift. Vi ser den biffiga, starka och självsäkra mannen i media, film/tv, reklam, sociala medier, oavsett sexuell läggning eller identitet. Dessa attribut målas upp som något eftersträvsamt. Vi påverkas i tidig ålder och det finns kvar hela livet.
Det finns även studier som visar att machokulturen och så kallad skadlig maskulinitet påverkar sex och sexualitet negativt, har ni snackat något om det?
– Ja och jag tror att de flesta killar relaterar till att man upplever att det finns en stor press på en, oavsett vilken konstellation ens relation har. Det handlar inte om att ta på sig någon offerkofta, eftersom det är vi själva som skapat det, men det finns massa problem med macho och sex. Killar uppmanas tidigt till att ”erövra” sina partners. Det är stor press på att män ska vara sexmaskiner, trots att man i vissa fall inte har någon aning om hur njutning funkar. Vilket leder till att man blir nervös och då heller inte kan prestera. Då tänker man direkt att man inte är ”manlig” nog.