I programmet ”Fråga vad du vill i P3” får lyssnare skicka in frågor till den som deltar. Den här gången satt Eduardo Afonso i heta stolen för att svara på frågor om surrogatmödraskap. Han har själv fått två barn genom surrogat och valde bland annat att ställa upp för att kunna bemöta många av de fördomar som finns.
Varför valde du att ställa upp?
– Jag blev glad över att få frågan om att ställa upp och såg en möjlighet att svara på fördomar. Att få upplysa med kunskap utifrån vår nordiska verksamhet och självupplevd erfarenhet. Min upplevelse är att argumentationen från meningsmotståndarna mycket ofta är fabricerad och en del av motståndet snarare är av karaktärens ideologiska övertygelse än utifrån fakta.
Hur var det att ställa upp?
– Jag upplevde att det var högt i tak, dock med känslan att det fanns en vinkling, men det beror kanske mer på de frågor som kom in till programmet.
Vad tyckte du om frågorna du fick?
– Det var de vanligaste frågorna som ställdes, men jag tycker också att alla frågor ska ställas och är bra. De ska också kunna ställas flera gånger i olika forum. Det viktigaste är att vi får en chans att bemöta påståenden, vilket vi fick nu.
Var det någon fråga du fick som du inte räknat med?
– Det var en fråga som jag inte räknat med och heller aldrig tänkt på. En lyssnare utgick från att Tammuz Norden är ett rasistiskt icke inkluderande företag eftersom det i princip enbart är vita människor på bilderna på vår sajt. Jag är mycket glad över att vi fick den frågan och ska så snart det är möjligt vidta åtgärder för att ändra bilderna. Vi hjälper sjävklart alla oavsett etnicitet.
Frågan om surrogat är väldigt polariserad. Hur tror du debatten kan nyanseras?
– Den viktigaste ingrediensen tror jag är att de som fått barn med hjälp av surrogat eller befinner sig i en process pratar om det på jobbet, bland vännner etc. Det skapades fler familjer via surrogat än via adoption under 2018.
Vad önskar du av dina meningsmotståndare?
– Det finns många kvinnor som redan är mammor som vill hjälpa en annan familj som inte själv kan få barn, att bära deras barn och min önskan är att meningsmotståndarna tar sig tid att lära känna dem och inte fördöma.
Hela avsnittet kan du hitta på Sveriges Radios hemsida.