Allt fler transpersoner inom sportvärlden träder fram både i Sverige och globalt. Tidigare i veckan berättade Loui Sand att hon lägger handbollsskorna på hyllan för att bli behandlad för könsdysfori. Moa Filén-Hammarström berättade i våras om sin diagnos 2017. Idag har Noel Filén-Hammarström ny identitet och vill bli den första transatleten i Sverige.
Till våren startar RFSL:s nya projekt ”Idrott för alla kroppar” som har som mål att inkludera transpersoner inom föreningsidrotten i Sverige.
I Sverige har en stor del, närmare 90 procent av alla barn och ungdomar varit med i en idrottsförening. Men kunskapen inom föreningar och sportförbund är idag låg, vilket är en av anledningarna att RFSL startar projektet.
– När vi skrev rapporten ”Hbtq och idrott” 2013 trodde vi att det skulle starta en mängd initiativ för att inkludera transpersoner i svensk idrott. Men det fortsatte tyvärr vara tyst från idrottens håll. Nu, nästan sex år senare, hoppas jag att vi ser början på en revolution i och med det här projektet säger Mathilda Piehl, rapportskrivare.
Svenska Basketbollförbundet sa ja tidigt till projektet
– Vi vill vara med på RFSL:s projekt. De ringde oss i startskedet och vi sa ja. Vi vill lära oss mer, då behövs mer kunskap och riktlinjer, säger Mats Carlson, ordförande i Svenska Basketbollförbundet, till QX.
Han upplever att transpersoner i sportvärlden blir vanligare och förbundet handskas med frågor om detta allt mer ofta. Nu jobbar de också med ett konkret fall, Noel Filén-Hammarström, och därför tar de gärna emot extra hjälp.
Att alla ska känna sig välkomna, oavsett kön, är det viktigaste för förbundet, säger han.
Har ni blandade tjej/kill-lag inom basket?
– I lägre åldrar upp till 12 har vi det. Men det är inget som vi konkret bestämt, klubbarna får välja själva. Vi har ännu inte märkt av ett jättestort problem eller behov av det.
Finns det någon problematik i att någon som bytt juridiskt kön byter till motsvarande lag att spela i?
– Det vet jag inte. Just därför behöver vi regler och riktlinjer för hur det ska gå till, även internationellt. För allas skull. Jag märker att det blir allt mer relevant och därför behövs mer kunskap inom området.
Svenska Handbollsförbundet vill vara så inkluderande som möjligt
Handbollsstjärnan Loui Sand har lagt skorna och karriären på hyllan eftersom hon står i kö för könsdysfori. Robert Wedberg är generalsekreterare för Svenska Handbollsförbundet och säger till QX att han inte ser några problem med detta i framtiden.
– Det finns inga hinder för att en person som bytt juridiskt kön även ska kunna spela i motsvarande lag. Jag ser inga problem med det.
Wedberg berättar att det nästan är jämnt mellan kvinnor och män som spelar handboll. Därför vill de vara så inkluderande som möjligt. Jämställdhet är något de verkligen försöker sträva efter.
– Vi har jobbat mycket med att det ska vara blandade lag i ungdomsserierna. Upp till 12 år så spelar både killar och tjejer i samma lag. Man kan fortsätta att spela i det lag man vill, men då får man begära det. Men det är något vi främjar.
Kommer ni delta i RFSL:s projekt ”Idrott för alla kroppar”?
– Jag har sett att det påannonserats. Vi har inte tagit något beslut om deltagande eller inte. Jag vet heller inte om det kommit en fråga till någon i organisationen.