Jonas Andersson tar med mig på en privat visning av Stockholms nya samtida lyxhotell, Nobis Hotel, där han är Guest Relations & Brand Manager. Jonas är både underhållande och imponerande att gå bredvid. ”Jag har en dröm om att bli Stockholms borgmästare en dag, det skulle väl ligga helt rätt tiden”, säger han.
Medan vi går genom korridorer, kikar på rum och dricker kaffe i loungen hinner han både kindpussa och ta ett tiotal personer i hand. Alltid med en liten uppmuntrande och skräddarsydd kommentar. Han är gästvänligheten själv.
– Jag vill att det här ska bli Stockholms nya internationella vardagsrum. Att det ska vara en härlig blandning av människor här – finansfolk, modemaffian, supergays, artys, familys, weddings. Det ska vara New York, Rio och Beijing. Och jag älskar ju barn. Jag hoppas barn ska lära sig att gå här medan familjerna sitter i sofforna och dricker champagne i vår lounge eller käkar middag i restaurang Caina.

Fram till Jonas stora högtidsdag hade han egentligen tänkt att, som han säger, ”etablera ett större Residence De Cheval” och tillbringa mer tid i stallet med sina hästar, ”jag är ju i grunden dressyrhästutbildare”. Men så ringde Pelle Lydmar och erbjöd honom jobb på nya Lydmar Hotel, ett jobb han inte kunde tacka nej till. Och det sjösatte han under två år. Sedan ‘headhuntades’ han till Nobis Hotel och här har han tillbringat all vaken tid de senaste månaderna.
– Det blir ju så nu när allt är nytt, det är första dagen vi har öppet idag! Förra veckan hade vi press- och galainvigning fem dagar i rad med både internationell och svensk jetset. På fredagens housewarming kom över 900 gäster och det var minst 150 journalister här under veckan. Nobis Hotel har satt Stockholm på världskartan igen. Det har varit en helt fantastisk vecka, men visst känns det i benen, säger han när vi tar trappan upp till sviten på hotellet.
– Det är som att vara på världsturné med Madonna. Så jag lever min dröm nu, säger han och skrattar.

Jonas berättar om de anrika husen som binder samman hotellet, om tapeter som specialritats av Claesson Koivisto Rune, om färger på tyger, om marmor som tål att skrubbas och bord som levererats genom fönstret då det var för stort för att bäras in genom dörren. Allt i samma andetag, men med samma entusiasm.
– Jag gillar inte att säga att det bara är ett lyxhotell, lyx låter lite omodernt tycker jag, det här är ett samtida lyxhotell, lyx som man har råd med. Lyx med stil, värme och medvetenhet.

Att det är en fördel i yrket att han är gay är han övertygad om.
– Det är en extrem fördel, jag är ju både coach och cheerleader i min roll. Och jag tror vi gays är lite svischare, lite gladare och lite snabbare i tungan. Det är fart och fläkt, vi älskar liksom att direktsända. Dessutom reser vi mycket och har sett en del, vi är helt enklet uppdaterade och samtida.
– Sen är det ju viktigt att man gillar det man jobbar med. Jag tror inte man kan bli bra på det man gör om man inte gillar det. Och jag älskar det jag gör.

Jonas, som snart blir 50 och som kallar sig för superbög, har älskat hotell sedan barnsben.
– Det är en magisk förtrollande värld, särskilt förtjust är jag i den franska hotellkulturen med de mindre madamerna. Och jag hängde ju jämt på gamla legendariska Lydmar vid Stureplan. Idag händer det däremot att jag går hem efter jobbet… Det bästa jag vet är att vara i stallet, handla och ha tvättstugan, det är vardagslyx för mig, för då vet jag att jag har en lugn och skön hemmakväll.
Och för första gången i sitt liv längtar Jonas efter ett förhållande.
– Ja, det vore himla skönt att ha någon som väntade hemma på en, och som kanske till och med hade maten klar när man kom hem. Så har jag aldrig känt förut. Kanske börjar jag bli stor nu…


Fem snabba om Nobis

Bästa rummet enligt dig? Panoramasviten, helt otrolig utsikt näst högst upp med underbar vy över takåsarna och helt magisk solnedgång direkt i Badkaret. Och förstås, rum 231, där det finns plats för romantik, fransk balkong och tummel i underbar duxsäng.

Har in spa/relaxavdelning?  Stans Snyggaste Sauna och Gym.

Antal rum? 201

Pris på rum, från – till?  Nobis Sviten 25 000 kr med båda Connecting rummen 36 000 kr. One Room Svits 7 000 kr, de Luxe 4500 kr, medium 2800 kr, urschyssta enkelrum 1795 kr.

Ett glas champage i baren kostar?  Ett glas Tattinger kostar 145 kr.