I helgen gick Boston Marathon ut med att de öppnar upp loppet för alla. Därför kommer de ”låta deltagare definiera sitt eget kön och könstillhörighet”.
Nyheten förvånade oss på QX då vi trott att så redan var fallet. När vi kikade på hur Stockholm Marathon inkluderar ickebinära och/eller transpersoner som inte har bytt juridiskt kön var informationen obefintlig.
När du anmäler dig till Stockholm Marathon kan du endast definiera dig på fyra sätt: Kvinna, man, kvinna i rullstol eller man i rullstol.
Jag frågar kundtjänst om det skulle vara några problem för en transkvinna som inte har bytt juridiskt kön att anmäla sig i klassen kvinna och möts av förvirring.
”Han ska springa som den han är” blir svaret, men efter en del funderingar får jag beskedet att en transkvinna kan anmäla sig som kvinna om hon har ett kvinnligt namn.
Nu vill Stockholm Marathon komma ikapp
Marathongruppens marknadschef David Fridell säger till QX att de inte har tänkt på frågan förens nu.
– Vi är tyvärr inte bättre än någon annan när det kommer till det här märkte jag när jag kollade på till exempel Göteborgsvarvet och Lidingöloppet, säger Fridell efter QX berättat om förvirringen som uppstod med kundtjänst.
– Det här loppet har vuxit fram ur en idrottsrörelse som har varit väldigt fokuserad vid tävling där man kvalificerar på andra sätt. Sen har samhället utvecklats till att kön inte spelar samma roll och vi har dessvärre inte hängt med.
– Det är den enda förklaringen till varför det idag bara går att anmäla sig som två olika kön. Det är väldigt mycket tradition istället för funktion.
Tidigare idag hade Marathongruppen ett möte för att prata om frågan – och nu vill även de öppna upp loppet för alla.
– Det här är en brist hos oss, och vi har ärligt talat inte tänkt på att vi kan ha ett tredje anmälningsalternativ för de som inte vill eller kan definiera kön.
– Vi ska titta på det här. Redan i juni när anmälan öppnas för 2019 hoppas jag att ni kommer kunna anmäla er som den könstillhörighet eller icke könstillhörighet som är rätt för er.
Uppdaterad 2018-04-11