Den internationella kvinnodagen är här, en dag som föddes ur kvinnorörelsen för över hundra år sedan. En dag som ämnar belysa kampen och lyfta fram kvinnor som strider och har stridit i den.

Här kommer därför tio av alla otroliga hbtq-kvinnor som vi inspireras av idag – och alla andra 364 dagar om året.

 

Audre Lorde

I det lesbiska arkivet hittar ni Audre (1934 – 1992) när ni slår upp feminist, poet, lesbisk och krigare.

Hon var en av de främsta lesbiska tänkarna under 1900-talet. Hon brann för att diskutera och belysa sammankopplingarna mellan rasism, sexism och homofobi.

En old school-aktivist från USA som omringades av storartade kvinnor som Judy Grahn och Adrienne Rich.

Hon släppte nio poesisamlingar fram till sin död, ofta med teman som rasism, klassamhället och feminism.

 

Eva Brunne

Eva Brunne

Biskop Eva Brunne prästvigdes redan 1978.

Hon hamnade på kartan när hon 2009 valdes till biskop i Stockholms stift och blev därmed den första öppet lesbiska biskopen i världen.

Hennes sexuella läggning skapade stora rabalder. Flera biskopar avstod från att närvara på hennes biskopsvigning och hennes utnämning överklagades men avslogs.

När hon under flyktingvågen 2015 föreslog att kyrkor tillfälligt kunde öppnas upp för personer med muslimsk tro och peka ut vägen mot Mecka för att göra det möjligt för dem att be, möttes hon av hat och hot. Vi älskar Brunnes svar till hatarna:

– Det finns bara en väg och det är kärlekens väg.

Billie Jean King

Tennislegenden Billie Jean King sa som barn att hon skulle bli bäst i världen på Tennis. Och så fick det bli – hela fem gånger var hon rankad som världsetta.

Hon vann sin första Wimbledon som 23-åring 1966. Kort därefter gifte hon sig med pojkvännen Larry King.

1981 kallade hon till en presskonferens där hon berättade att hon haft en lesbisk affär under sitt äktenskap. Älskarinnan var Marilyn Barnett som jobbade som Kings hårfrisör och assistent.

Hon avfärdade dock att hon var lesbisk vilket gjorde att delar av den lesbiska rörelsen tröttnade och vände den forna hjälten ryggen.

Men till slut, som 55-åring hade King orken att komma ut.

– Att handskas med min sexualitet har varit den svåraste matchen i mitt liv.

Hon lever idag med en kvinna och reser jorden runt för att promota kvinnor inom tennis.

Klara Johansson

Klara Johansson (1875-1948) är något av en doldis när det pratas om lesbiska i historien. Men hon borde verkligen inte vara det.

Klara var en pionjär. Hon var inte bara en av de första kvinnliga universitetsstudenterna i Sverige. Hon var också en av de första kvinnliga journalisterna att bli anställda på en tidningsredaktion. Hon författade böcker och kom senare att bli en av landets främsta litteraturkritiker.

Hon var lesbisk och (för sin tid) väldigt öppen med sin läggning. Hon levde med Ellen Kleman i över 30 år och tillsammans var de passionerat involverade i rösträttsfrågan.

Karin Boye

Karin Boye (1900 – 1941) var poet och författare. I början av karriären skrev hon noveller och anställdes sen av socialistiska tidskriften Clarté.

Inte helt olikt från nutidens lesbianer spenderade hon ett år i Berlin (1932) där hon utforskade sin läggning. Hon var då gift med en man men äktenskapet tog slut då hon kom att bli mer bekväm i sin sexualitet.

Hon återvände till Sverige och efter en tid flyttade judiska flickvännen Margot Hanel efter från Tyskland. Paret levde ihop till Boyes död 1941. En månad efter hennes död tog även Hanel livet av sig – bara tre år innan homosexualitet blir lagligt i Sverige.

 

Lili Elbe

Lili Elbe (1882-1932)  föddes i Danmark som biologisk man. Hon var konstnär och gift med Gerda Wegener, även hon konstnär.

Gerda gillade att måla Lili i kvinnokläder vilket gjorde att Lili fick upp ögonen för sin könsidentitet.

I slutet av 1920-talet kom hon i kontakt med den tyske läkaren Kurt Warnerkros. Han utförde könsbekräftande operationer på Lili och hon blev den första personen i världen att genomgå en könskorrigering samt att officiellt byta juridiskt kön (1931).

Hon dog samma år efter Warnerkros opererat in en livmoder i henne vilket medförde komplikationer.

Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf (1858 – 1940) behöver knappast någon närmare presentation. Därför håller jag det kort.

Hon gjorde sin författardebut med klassikern Gösta Berlings saga. 1909 tilldelades hon Nobelpriset i litteratur och blev därmed den första kvinnan att motta priset och även den första kvinnan i Svenska Akademin.

Hon levde aldrig öppet med sin läggning. Men efter hennes brevväxlingar med Sophia Elkan och Valborg Olander publicerades i början av 90-talet blev hon en självklar lesbisk stolthet.

I breven kan man läsa om kraftfull kärlek till de båda kvinnorna.

Pia Sundhage

Åh Pia Sundhage, en nutida klassiker på den lesbiska stjärnhimlen. Och kanske framför allt en legend inom fotboll.

Hon började sin karriär på plan och var med och spelade in hela fyra SM-guld. Störst blev hon när hon inledde sin karriär som fotbollstränare.

2007 tog hon över USA:s landslag och ledde dem till OS-guld. Detta gjorde hon om igen nästa OS i London. Hon tog sen över det svenska damlandslaget 2012-2017.

Pia gick ut offentligt med sin läggning 2010 under en tv-intervju på TV4.

Saga Becker

Skådespelerskan Saga Becker blev namnet på allas läppar när hon vann en Guldbagge för Bästa kvinnliga huvudroll 2015 i filmen Nånting måste gå sönder.

Det kanske inte verkar så märkligt att en begåvad skådis vinner för en roll i en berörande film? Men det var det. Hon är nämligen den första kvinnan med transbakgrund att vinna priset (i alla fall den första öppna).

Sen dess har hon både sommarpratat och synts i SVT:s dokumentärserie Tjejer som oss.

Tove Jansson

Tove Jansson (1914 – 2001) är mest känd som mamma till sagorna om mumintrollen. Hon föddes in i en konstnärsfamilj och konst blev det självklara valet för hennes framtid.

Hon var uttalat feminist. När hon var 32 år träffade hon teaterregissören Vivica Bandler. Bandler var gift och Tove var i ett förhållande med en man.

De inledde en passionerad relation i alla fall. Men eftersom de båda var i relationer och homosexualitet fortfarande var olagligt så var de mycket försiktiga.

Tove har senare berättat att det var hotet från samhället mot deras kärlek som kom att bli inspirationen för Mårran, den lila klumpen som skrämmer slag på Mumintrollet och hans vänner.

 

(OBS! Kvinnorna vi lyft fram är slumpmässigt utvalda och vi är medvetna om att det finns oändligt många fler fantastiska hbtq-kvinnor)