Det lilla extra
Färgglada små Carl-Johansvampar är det första som poppar upp i huvudet när jag ser bordslampan Wood formgiven av Fredrik Mattsson för Zero. Lekfullt, kreativt och en materialmix i det här fallet ek och metall ligger helt rätt i tiden.


Wood

To Die For
Fransyskan Inga Sempé är formgivaren till bords- och arbetslampan Sempé w103. Lampans form som växlar mellan fasthet och lätthet gör att den känns tyskt 30-tal. Den smutsrosa färgen för tankarna till gamla tiders underkläder, tack och lov att den också finns i svart. Armaturen kommer från Wästberg.

Wood

Snyggt
Valet av belysning är svårare än man tror.  Ett bra riktmärke är tio ljuspunkter i ett rum med varierad ljusstyrka placerad på olika höjd i rummet. Trenden Industrial chick verkar inte gå över om man ska tro på Svenska moderådets vd Lotta Ahlvar. Lampan heter Craven, den finns i förkromat och vitt, från Mio.

Wood

Kul
En ljuskälla utan lampskärm behöver oftast en dimmer. Den gör det enkelt att reglera ljuset beroende på vilken stämning man vill uppnå, ett städljus eller ett sensuellt ljus, du väljer själv. Den samtida kristallkronan är en halogenlampa med en diameter på 11,5 cm. Diamond light är designad av Eric Therner, finns på Designtorget. 

Wood

Pers bästa
Äntligen en armatur med attityd. Jenny Bäcks golvlampa Lean andas 50-tal med en blandning av svartlackerad metall och mässing. Lampskärmar av metall ger en koncentrerad ljuskägla och sprider inte något ”kringljus” i rummet, perfekt för bokmalen. Lampan finns att köpa på R.O.O.M./PUB Plan 03