Vad var det som fick dig intresserad av inredning?
– Jag har alltid varit beroende av att ha det vackert omkring mig, redan som liten. Jag växte upp i Saltsjöbaden utanför Stockholm. När jag var sju-åtta år fick vi nya grannar som byggde ett av de mest magnifika husen jag sett i hela mitt liv, fyllt av konst i absolut världsklass och designklassiker som på den tiden ännu inte nått andra än de riktigt initierade. Till skillnad från de andra barnen var jag helt tagen. Första gången jag såg deras Eams-fåtöljer bestämde jag mig, en sådan skulle jag också ha en dag. När jag fyllde 40 slog jag till (skrattar). Något annat som påverkade mig mycket var besöken på Svenskt Tenn med min mamma. Josef Franks möbler, mönster och färger har definitivt satt sina spår.

Hur ser det ut hemma hos dig och din sambo Per?
– Min man är domare och huvudsakligen intresserad av litteratur och musik. Jag mer av konst och design, så det är nog jag som initierar de flesta inköpen. Men vi har samma smak så det fungerar friktionsfritt. Bortsett från att han tycker att det är lite väl mycket Svenskt Tenn. Nu har Per och jag levt ihop i snart trettio år så man kan väl säga att hemmet är färdiginrett. I dag kompletterar vi mest med saker från våra resor. Ett hem ska vara som ett fotoalbum. Tomt till en början och så långsamt fyllas med saker som betytt mycket under livets olika skeden.

Vad är bra design för dig?
– Föremål med själ. Rätt saker fyller mig med en aldrig sinande energi. Som bra konst gör. Med åren blir de som gamla vänner.
Designar du egna föremål?
– Absolut, både inom min verksamhet och på fritiden. Jag har skapat en lampkollektion som sålts runt om i världen och ett skåp som vunnit en del designutmärkelser. I somras snickrade jag en trädgårdssoffa av gamla grenar och för några år sedan var jag uppslukad av ett konstprojekt med sensuella mansporträtt. Det är alltid något nytt på gång.

Vilken inredningspryl skulle aldrig komma innanför tröskeln?
– Sådant man skaffar för att imponera på andra. Jag köper bara saker som talar till mig. Snyggt eller fult spelar ingen roll. Bara det har rätt personlighet passar allt ihop!
Vad är dina bästa inredningstips?
– Satsa på punktbelysning. Det är inbjudande och skapar stämning. I min omgivning är det viktigaste trivseln. Ett annat tips är att det är bättre att spara ihop till en bra sak som du verkligen älskar – även om den är dyr än att köpa allt på en gång. Man ska inte ha så bråttom!

Hur blir man agent för inredningsprodukter?
– Vi knyter avtal med utländska producenter för att med ensamrätt få sälja deras varor här och satsar bara på det vi själva tycker om. Men det krävs mycket arbete och är lite av en överlevnadskamp. Sverige är en liten marknad så man måste ha is i magen och flera ben att stå på. När något säljer bra finns alltid risken att det snart blir plagierat.
Hur länge lever en produkt?
– Vissa är odödliga, andra kanske bara lever en säsong. Tord Boontjes taklampa Midsummerlight och våra Rangthong-bestick t.ex. har blivit klassiker.
När du ställer ut på mässor, flirtar du med presumtiva kunder?
– Jag har så specifik smak när det gäller män. Jag är inte intresserad av unga snygga killar. Jag gillar goa glada gubbar – gärna lite rundlagda med flint och skägg. Den typen ser man tyvärr inte så ofta på våra mässor. Men det gör inte så mycket. Jag har ju min därhemma!