Stockholms starkast lysande dryckesstjärna måste vara Nadja. 2014 blev hon framröstad till Årets dryckesprofil och idag håller hon udda och mycket uppskattade provningar på Spritmuseum. Nu i samband med deras 50-årsjubileum är det bubblet som står i fokus.

­– Det roliga med champagne är att det väcker så mycket känslor. Delvis är den intressant som dryck eftersom den tillverkas på ett annorlunda sätt med två jäsningar. Sen finns det en stor kulturell aspekt kring just champagnen, säger Nadja och fortsätter:

­– Alla har en bild av champagne, drycken är så symbolisk. Killar på Stureplan vaskar den. Formel 1 föraren sprutar ner sig med den och Julia Roberts äter den med jordgubbar i Pretty Women, vilket faktiskt är en usel smakkombination.

Istället för jordgubbar rekommenderar hon något lite annorlunda. En korv.

­

– När jag började på museet skulle vi ha en champagneprovning som blev inställd. Jag hade redan öppnat champagnen så jag tog med den. På vägen hem stannade jag vid en korvkiosk på Nybrogatan och beställde en Türinger wurst från Tyskland. Jag slog mig ner i Humlegården med min korv, tittade på den öppnade champagneflaskan och tänkte: vafan jag kan ju prova.

Så hittar hon de rätta kombinationerna

Där satt hon på en parkbänk och sköljde ner den kulturellt fula wursten med den luxuösa bubbliga drycken. Det visade sig vara en otippad succé.

– Surt mot surt blir mindre surt, och därför var surkålen och syran från champagnen en bra kombination. Bubblorna passade väldigt fint med det malda köttet, sen låg korven i ett rostat korvbröd och den tonen gifter sig väldigt bra med fatjästa viner. Smakkombinationerna med det faktum att det bryter normen med fattigmansmat och lyx tyckte jag var spännande. Så jag började göra provningar med champagne och korv.

Hon är för blygsam för att ta åt sig äran. Men faktum är att ett flertal trendiga restauranger i London har tagit efter hennes vågade dryckesprovningar.

– Jag tror att jag drar nytta av att vara transperson i mitt yrke, jag behöver inte rama in mig och luta mot massa olika recensioner. På mina provningar säger jag inte vad som är gott, istället erbjuder jag gästerna att prova massa smaker. Jag har ett outsiderperspektiv som gör att jag vågar tänka annorlunda. Det är vi outsiders som vågar ta en korv till champagnen.

”De ser det som en rättighet att felköna mig”

Även om hon hittar många fördelar med att vara trans i en kreativ bransch kommer det med vissa begränsningar.

– Just nu görs det förbaskat gott vin i Georgien men dit kan jag ju inte åka eftersom det är för farligt. Jag kan inte gömma mig, jag är 187 centimeter lång och jag sticker ut. Därför måste jag hela tiden välja mina vägar. Nu vågar jag knappt åka till USA längre med Trump som president. Jag vet ju inte om jag kommer kunna gå och kissa utan att bli häktad, säger hon.

– Vi i Sverige har ju rätt schyssta rättigheter, även om jag som transperson fortfarande anses vara mentalt sjuk. Men något som jag upplever väldigt svenskt är att många har ett behov av att förklara för mig att jag är en ”han”, de ser det som en rättighet att felköna mig.

Men på sina många resor till Italien och Frankrike upplever hon ett annorlunda förhållningsätt.

– Där känner de inte att de förlorar sin manlighet genom att hålla upp dörren åt mig och kalla mig mademoiselle.