Han bytte dimmiga Stockholmsnätter mot tidiga morgnar i stallet. Idag handlar Mikaels liv om att köpa, utbilda och sälja hopphästar.

– Alla mina hästar är till salu. Bjuder någon en miljon för min älsklingshäst så går även den att köpa, inklusive jag, skrattar Mikael och fortsätter,

– Sen kan jag såklart bli ledsen när hästarna säljs, det är bitterljuvt.

För bara några år sedan var han ett välkänt ansikte på gayscenen i Stockholm och en flitig vimmelbild posör.

– Jag höll på med hästar på hobbynivå efter gymnasiet men tvingades tyvärr ta bort min häst. Då tog jag en paus och begav mig ut på gayscenen för att doppa mina tår i vattnet. Jag arrangerade klubbar, spelade skivor och drev lite eget. Men det blev nog lite för mycket la dolce vita för mig. Jag behövde hitta tillbaka till mig själv och fann lugnet i hästarna.

– I början när jag försvann undrade många vart jag tagit vägen, men jag var ju ute i skogen och lekte med mina djur.

Det måste vara en stor omställning?

– Jag är en rastlös person så ibland kryper det lite i kroppen här ute i skogen. Det låter klichéartat men hästarna är som terapi för mig. Det är stora djur med mycket power. Trots att de är snälla så krävs det att man har full fokus. När det krävs att man är så koncentrerad så rensas huvudet på vardagsbekymmer. Man tvingas släppa allt som gnager i och det är väldigt sunt. Särskilt för mig som har hjärnspöken och tänker för mycket. Här får jag vara i nuet istället för att grubbla.

Det känns som att just hästar är ett intresse som tar över hela ens liv?

– Det gör det. Man andas, äter och sover häst. Jag tror att det är för att det tar så himla mycket tid. Det är inte ovanligt att jag är i stallet från sju på morgonen till elva på kvällen. Sen kostar det en hel del pengar. En människa med vanlig inkomst har inte råd att göra så mycket annat än att bara äga en häst.

Men det finns också stora pengar att tjäna för den som lyckas lägga vantarna på en lovande unghäst. Mikaels hästar kan kosta allt från femtiotusen upp till mångmiljonbelopp.

Hur många hästar äger du idag?

Nu måste jag tänka efter. Jag har en, två, tre, fyra, fem, sex, sju, åtta, nio, tio hästar just nu.

Sen har jag alltid planer på att skaffa ännu fler. Jag är en hästsamlare. Vissa samlar på frimärken, jag på hästar.