Den här veckan har Aftonbladet sjösatt Mitt ID, en sajt med nyhetsartiklar, reportage och tv-inslag om transpersoner, och rätten att få vara sig själv. Bland annat så granskas den 100-procentiga ökningen av unga som vill göra utredningar, ungas psykiska ohälsa och unga som tvingats in i sexhandel.
Mitt ID följer tre unga transpersoner, bland annat Cameron Jai, som i februari utsågs till Årets Trans på QX-galan, och Aftonbladet var såklart på plats när Cameron tog emot priset. Frida Söderlund är reporter på Aftonbladet och initiativtagare till Mitt ID.
Vad fick dig att ta initiativ till detta?
– Jag har följt unga transpersoners kamp i sociala medier senaste året och sett hur unga överlag engagerat sig i debatten kring könsidentitet, och känt att det är någonting som är så fruktansvärt viktigt men ändå så ouppmärksammat. Så jag började grubbla på hur vi skulle kunna lyfta ämnet bäst och det resulterade till slut i både granskningen om hur det faktiskt är att vara ung transperson i Sverige 2017 och miniserien Mitt ID.
Hur har arbetet varit?
– Väldigt, väldigt känslosamt. Det har varit så jävla tungt till och från, när man suttit med människor som berättat att de varit nära att ta sitt liv eller hur de tvingats in i sexhandel för att vården inte lyssnat. Men det har också varit extremt givande och jag känner mig så tacksam över att de här människorna litat på mig tillräckligt för att låta mig berätta deras historier vidare.
Vad har förvånat och upprört dig mest?
– Det som upprört mig mest är att det finns ett sådant motstånd till att låta andra människor leva sina liv som de själva vill och till att förändra sin egen syn på den norm som råder. Jag har uppriktigt skämts väldigt mycket över att vara cis-person, speciellt under de här två månaderna, för att vi tar oss rätten att se allting ur vårt perspektiv och faktiskt tror att det är det enda rätta. För så är det ju inte. Därför var det också superviktigt för mig att vi hela tiden lyfte allt ur transpersoners perspektiv, med deras frågor och känslor i fokus, och inte pratade utefter vad normen eller förtrycket ansett som ”fel” eller ”konstigt”.
Vad vill du uppnå med Mitt ID?
– Jag vill krossa normen och sprida både kunskap och förståelse så alla människor kan få vara fria i sig själva. Att få vara sig själv är en mänsklig jävla rättighet som inte alla har i dag. Människor och myndigheter kan inte få komma undan med att förminska eller kränka människor på grund av oförståelse eller okunskap, och unga människor ska inte behöva kämpa utan att bli lyssnad på. Jag vill hjälpa till att bygga ett Sverige för alla, och med en plattform som Aftonbladet är det också lite min skyldighet.
Det har legat ute sedan måndags, hur har responsen varit?
– Responsen har varit fantastisk! Så många transpersoner har hört av sig och sagt att de känner sig sedda och hörda, och det är det enda viktiga. Att de känner att deras kamp porträtterats rätt. Dessutom vet vi att det här också har haft effekt på politisk nivå, vilket känns extra kul. Vi vet att det här vänt upp och ner på folks världsbilder men också släppt människor fria. Att se unga tweeta om att det här gjort att de känner sig mindre ensamma, det förklarar verkligen varför vi gjort det här.
Läs Mitt ID här.