Hotell Stureplan, Sign, Lydmar och Skeppsholmen. Nya hotell kommer upp som svampar ur jorden i Stockholm. Senast i raden är Courtyard by Marriott vid Rålambshovsparken, hotellchefen heter Martin Åkesson.
Berätta om hotellet, vad är det som utmärker Courtyard i färg, form och inredning?
– Hotellet är ritat av Reflex arkitektbyrå och inrett av Jenny Öberg. Det är väldigt mycket färg för att vara ett nyproducerat hotell 2010. Färger som går igen är grönt, rosa, lila, rött och brunt. Nästan hela regnbågen alltså… Alla hotellrum är väldigt ljusa med mycket fönsteryta. Alla rum har heltäckningsmatta vilket är klart ovanligt i hotellrum idag, även om det är på väg tillbaka. Hotellet andas också ganska mycket retrostil.
Det ploppar upp nya hotell överallt i Stockholm, hur skiljer sig det här hotellet mot andra hotell i Stockholm.
– Framförallt märks det att vi är en amerikansk hotellkedja även om hotellet är skandinaviskt i sin stil. Vi har ovanligt stora rum, alla dubbelrum är minst 26 kvm. Alla sängar är av en amerikansk modell med mycket madrasser och kuddar.
Vilka gäster förväntar ni er?
– Courtyard by Marriott vänder sig till stor del mot affärsresenären. Vi kallar oss själva ett effektivt och smart hotell. Saker som kostar mycket pengar att administrera och bemanna har vi tagit bort, som minibarer, room-service, bagagevaktmästare och doorman. Hos oss parkerar man själv sin bil i garaget, köper sin läsk eller choklad i vår ”Market” i lobbyn. Så självklart kommer vi ha en hel del affärsresenärer speciellt under veckorna. Annars ser vi gärna alla typer av gäster hos oss.
Vad med hotellet är du mest stolt över?
– Kan låta klichéartat men självklart är jag mest stolt över personalen. Dessutom en så tråkig sak som det vi kallar ”back of house”-ytor, det vill säga lager, logistik, städförråd, hissar och förbindelsekorridorer. Det är såna ytor man prioriterar bort i ett hotellbygge eftersom det inte ger några inkomster och man tycker man klarar sig utan detta. Efter något år är man sen så trött på alla problem och nödlösningar man får komma på. Här har man tänkt och satsat redan från början. Vi har en lastkaj som värsta ICA-butiken.
Vem skulle du helst se checka in imorgon?
– Svårt att säga. Skall man se bland kända och berömda tror jag Barack Obama skulle vara en favorit. Han kunde ju få släkt-och-vänner-rabatt för han är faktisk släkt med vår husfru!
Och vem vill du helst se i baren en kväll?
– Helt klart fler ansikten från Stockholms gayvärld. Vi har ju faktiskt samma bartender som Zipper! Vi lånar ut honom varannan helg! Jag tror redan jag sett några homosar passera in här faktiskt. Men å andra sidan är min gaydar ur funktion.
En observant QX-läsare kanske känner igen dig från Nordic Light där du jobbade tidigare, vad är det som gör hotellvärlden så spännande?
– Det är något med atmosfären tror jag. Man har oftast en väldigt snygg och pulserande arbetsplats. Mitt kontor ser väl ut som de flestas med grå matta och vita väggar, men att ta avdelningsmötet vid öppna spisen eller i en bra konferenssvit med en espresso och överblivna tryfflar sätter lite mer guldkant på arbetslivet.
Tror du att det är en fördel i ditt yrke att du är gay?
– Någon fördel kanske jag inte kan se direkt men visst verkar det som att serviceyrken attraherar, gaykillar framförallt. Servitörer, frisörer, sjukvården, butiksyrken och flygvärdar är ju populära yrkesgrupper. Jag tycker kanske att vi har kortare väg till ett leende eller en hjälpande hand än andra. Jag har aldrig tvekat i att vara öppen med min läggning på jobbet. Jag kanske hade tänkt annorlunda om jag jobbat i en mekanisk verkstad i mellansverige. I Stockholm är det ganska lätt att vara öppen, åtminstone i min bransch så det är ju klart en personlig fördel inom yrket.
Jag vet att du jobbat dag och natt sista tiden för att få hotellet i ordning inför öppningen, men var kan man hitta dig en lördagskväll om du inte är på jobbet?
– Haha! Trodde redan jag var känd från baren på Zipper för Sambuca-race med mina kompisar. Brukar oftast börja med middag hos vänner dock eller på nån restaurang. Gillar vara ute och äta mig genom Stockholm ofta.

Intervjun publicerades ursprungligen i QX mars-nummer 2010:
Ladda ner som PDF här

Snabbisar om Courtyard:
Barhäng? Helt klart, loungedel, öppen spis
Barmeny? Finns en klassisk sådan.
Brunch? Absolut
Bästa rummet enligt dig? 1108. Kingsizebed, bubbelbadkar med utsikt över Riddarfjärden.
Spa/relaxavdelning? Nej, men ett väl utrustat gym för hotellgäster
Antal rum? 278.
Pris på rum? Från 1290 till 3100.
Ett glas champage i baren kostar? 107 kr
Vilka champagnemärken har ni på glas? På glas Mumm Cordon Rouge.