Hur känns det att ha blivit utvald till en av Sveriges åtta mest imponerande kvinnor?
– Jag blev förstås väldigt glad. Det är alltid roligt när någon uppmärksammar ens arbete.
Står du lika nära hbt-världen i dag, som vice förbundsordförande för RFSL, som när du var ordförande för Pride?
– Ja, det tycker jag ju såklart. Pride är speciellt för man får ett enormt genomslag under en kort tidsperiod och blir väldigt synlig som ordförande. Som vice förbundsordförande för RFSL jobbar man mer med grejer som inte alltid syns utåt, men det är också ett uppdrag som ger massor av kontakter inom och utom communityt.
Du har fått den här utmärkelsen av oss för att du är ständigt arbetande kvinna som har gjort mycket för vårt community, för att du inte sviker det du tror på och för att du aldrig någonsin verkar ge upp. Hur har du blivit sådan?
– Vilken fin motivering! Jag har hållit på och engagerat mig politiskt i många år. Från början var det ett feministiskt engagemang, när jag var chefredaktör för Bang och så, och på senare år har det varit ett hbt-politiskt. Det handlar om väl om den där världsförbättrarlustan, antar jag.
När och hur kom du ut?
– Jag var nästan 30 år gammal och gift med en man när jag träffade min första flickvän. Jag förstod på en gång att jag var tvungen att skilja mig… Han kände mig bättre än vad jag kände mig själv: han trodde att jag skulle bli en känd hbt-aktivist inom några år, det trodde verkligen inte jag. Men det tog bara två och ett halvt år så var jag ordförande för Stockholm Pride. Haha!
Vad driver dig till att vara politisk aktiv och engagerad i hbt-frågor?
– Det får bli ett klassiskt svar: viljan att förändra saker och tron på att det är möjligt. Det finns så mycket kvar att jobba med för att förbättra livet för alla hbt-personer att har man väl börjat så är det svårt att sluta. Som många andra har jag också egna negativa erfarenheter av homofobi, både från min egen familj och från andra, som gör att det är väldigt svårt att slå sig till ro på något sätt.
Vilken är den viktigaste politiska frågan i dag?
– Det finns många. Det återstår väldigt mycket att göra på lagstiftningsområdet när det gäller transpersoners och hivpositivas rättigheter, till exempel. Sedan blir det internationella hbt-politiska samarbetet allt viktigare när fler och fler hbt-personer som lever i länder där hbt-personers rättigheter är obefintliga organiserar sig. Och så har vi det ständiga arbetet mot homofobi – det som handlar om attityder, snarare än lagändringar.
Vad gör du när du behöver en paus från allt?
– Tillbringar mycket gärna långa kvällar med att dricka vin och prata med vänner.
Firar du kvinnodagen 8 mars?
– Japp. På olika sätt, men dagen brukar oftast avslutas på feministiska tidningen Bangs fantastiska fest på Södra Teatern i Stockholm.

Läs intervjuer med alla åtta kvinnor vi beundrar:
Suzanne Osten, Dominika Skansen, Rebecca Simonsson, Filippa Reinfeldt, Nour El Refai, Lovisa Burfitt, Charlotte Kalla och så Ulrika Westerlund:
Ladda ner QX mars 2010 som PDF


Ulrika Westerlund:
Ålder: 37
Bor: Hornstull, Stockholm
Utbildning: Fotografi på Kulturama, journalistik på Poppius och humaniora och samhällsvetenskap på Universitetet
Yrke: Journalist/redaktör/projektledare
Förtroendeuppdrag: Vice förbundsordförande för RFSL
Fritidsintressen: Fritiden fylls upp rätt bra av RFSL och andra engagemang
Definierar mig som: Flata
Det här känner jag till om QX: Mycket! Vi samarbetade mycket under min tid inom Stockholm Pride, jag läser tidningen och kollar ofta nyheter och debattartiklar på qx.se