– Konstnärer är inte alltid som deras konst. QX träffade Pekka Strang i hemstaden Helsingfors innan han skulle vidare till Berlin för inspelningar.
”Tom of Finland” är en film som skildrar Touku Laaksonens liv och Pekka berättar hur han under inspelningarna upplevt att bli utsatt för något man inte valt.
– Man kan välja land, språk, politisk inriktning men inte hudfärg eller sexualitet.
Att han själv fick lite på käften som finlandssvensk i barndomen ler han i efterhand åt.
– Det hörde liksom till tonåren.
Pekka växte upp i Vasa och bråk mellan finsk och svenskspråkiga i Finland har i olika perioder förekommit. Pekkas leende och replik att ett smågnabb hörde till visar för mig hur djupt han känner för den verklighet som de som blir utsatta för hatbrott har.
– Att bli förföljd för saker du inte valt är ett sorgligt kapitel i mänsklighetens historia, säger han.
Som 8-åring hade Pekka två yrkesval; skådespelare eller kock. När han senare i livet jobbat som diskare på en restaurang kom han fram till att skådespelare är hans kall.
– Först tänkte jag inte på det som ett yrke, säger han.
Idag är det hans yrke och han närmar sej sina rollfigurer enligt sej själv på ett analytiskt plan. Och jobben tar han som ett projekt i taget.
– Jag är glad att idag kunna försörja mej på vad jag gör, säger han.
Pekka har varit skådespelare i över 20 år och på min fråga om han nu skall bli filmkändis reflekterar han.
– Man syns i tv eller på film, men för mej är det viktigaste inte att vara känd. Det viktiga är bra berättelser som berör.
Min andra fåniga fråga till Pekka är QX klassiker ”Hur Gay är du på en skala från 1-10″
– Man borde man börja i den ändan att vad är definitionen av gay, svarar Pekka.
– Glad? Frågan är egentligen ointressant. Vi är alla människor. Och måste känna tryggheten i att vara oss själva.
Före inspelningen av filmen kände inte Pekka så mycket till om Toukos verk. Han har själv varit på konstgymnasium och berättar det skulle ta honom 40 år att bli en sådan perfektionist som Touko i hans arbeten.
– När man ser på bilderna är det ju också intressant att de först kan verka chockerande med stora kukar och så, men sen ser man ögonen och känslan mellan två personer, världen som Touko skapade var läder, muskler och stolthet.
Pekka säger att det mest kända från Finland han mött inte är Sibelius eller Mannerheim utan ”Tom of Finland”. Men det är ju inte Touko tänker jag och nämner en annan fiktiv figur; Mumin?
– Det har jag inte tänkt på, svarar Pekka. Men sant, både Touko och Tove Jansson har gått samma öde till mötes och anses kanske vara brukskonstnärer, inte traditionellt erkända konstnärer.
I Toukos och Toves liv rörde det på sej. Nånting som Pekka också trivs med.
– Jag trivs med osäkerhet, berättar han.
Jag är säker på att han även trivs med trygghet. Den trygghet han har med sin fru och deras barn. Och rädslan, den vidriga rädslan som homofober kan ha är inte Pekkas sak.
– Att vara rädd är bortkastad tid, har han sagt till sina barn.
I veckan meddelade Svenska Filminstitutet att man i mars beslutat ge Dome Karukoskis finsk-svenska film Tom of Finland ekonomiskt stöd. Sedan tidigare har bland annat Film Väst gått in med stöd och nyligen spelades flera scener in i Göteborg. Mer om filmen här
Uppdaterad 2016-12-09