Den nya lagen röstades igenom med 144–0 i den ryska duman och ses som en följd av den nya homolagen. Men det är alltså inte bara hbtq-personer som vill adoptera, utan alla som kommer från ett land där homopar får gifta sig, som drabbas.
– Den bisarra lagen kom som en chock, säger Inga Näslund som jobbar på Adoptionscentrum och som länge arbetat med just Ryssland.
Hon berättar att det enda andra landet som förbjuder homoadoptioner är Kina.
– Där finns en regel som gör att man måste intyga att man inte är homosexuell. Men Ryssland tar det här ett steg längre och straffar alla ensamstående.
Sedan den nya lagen har fyra svenska kvinnor fått avbryta sin adoptionsprocess.
– De är så klart jätteledsna och de riskerar att bli barnlösa. Man får sällan nytt medgivande för adoption efter 43 år, eftersom svenska kommuner blivit mer strikta, så för många var detta sista chansen.
Det är inte bara föräldrarna som drabbas, utan värst är det kanske för de ryska barn som aldrig får någon förälder. Enligt den ryska barnombudsmannen finns det 650 000 föräldralösa barn i Ryssland. Enligt FN 750 000.
– Det behövs ju fler familjer och inte färre, säger Inga.
Hon berättar hur det ser ut på barnhemmen i Ryssland.
– De flesta barnhem är som internatskolor. Och det är inga lyxinternatskolor som man kanske tänker. Pennalism är bara förnamnet. Och misshandel är vanligt.
Nyligen lades det också fram ett lagförslag om att man ska frånta hbtq-föräldrar deras barn, i duman.
– Det blev jag väldigt upprörd över, men tack och lov var det någon i duman som motsatte sig förslaget. Det gjorde mig lite glad i alla fall.
Singlar och homosexuella par får alltså inte adoptera från Ryssland, men gifta par får fortfarande det, även om det talas om att stoppa även dessa adoptioner om makarna är från ett land som tillåter homoäktenskap.
Fortsätter ni att samarbeta med Ryssland?
– Ja, det är viktigt att kunna hjälpa de barn som det går att hjälpa. Men det känns som om många politiker i Ryssland under senare år blivit skeptiska till adoptioner generellt. Det finns ryssar som tycker att ”barnen ska ju jobba i våra fabriker”. Ryssland hittar på mer och mer krångel och visst har även vi en smärtgräns. De senaste lagändringarna känns som ett enormt bakslag och som om vi är tillbaka på medeltiden.
Uppdaterad 2018-11-02