Han vill göra skate-kulturen mer homovänlig

Kan du beskriva vad syftet med Stolta skateboardåkare är?
– Det spelar ingen roll om du är regular, goofy, gay eller straight, allt och alla är välkomna, säger Viktor Telégin.

Hur viktigt är det att kunna vara öppet hbtq inom skateboardvärlden?
– Exakt lika viktigt som att kunna vara öppet hbtq i alla aspekter av livet. Om du gillar tjejer, killar, allt eller inget så ska det inte definiera vem eller vad du där.

Hur pass välkomnande skulle du säga att skateboard-communityt är i dag gentemot exempelvis homosexuella killar?
– Skateboardåkare känner ofta ett visst utanförskap gentemot resten utav samhället, och just därför säger vi att alla är välkomna oavsett bakgrund, religion eller sexualitet. Men med det sagt så är det väldigt få i skatevärlden som kommer ut. Därför är det sjukt viktigt att vi genom att vara med i Pridetåget, där fler av Sveriges absolut bästa skatare kommer att vara med, visar att vi inte bryr oss om någons sexualitet. Det enda som spelar någon roll inom skate är att du åker eller i alla fall uppskattar skate, säger Telégin.

Har du själv erfarenhet av homofobi inom skatevärlden, berätta?
– Ja, i den mån att det kan vara en väldigt grabbig jargong. Där ord som bög och gay används som skällsord och svordomar. Sen tror jag att inom skate är vi mer befriade från den typen av jargong än andra subkulturer, men den finns där, och jag tror att det kan vara en anledning till att tjejer och killar inte vågar komma ut, vilket är illa nog, säger Telégin.

När jag var yngre och skatade skulle jag aldrig någonsin våga komma ut för mina skatekompisar, vad vill du säga till andra unga killar och tjejer som inte vågar komma ut inom skate-communityt?
– Du är inte din läggning, du är där för att du skatar, inte för vem du blir kär i eller attraheras av. Våga visa att alla är välkomna inom skate, och att det inte finns några regler.

Kan du berätta kort om varför du åker skateboard
– Jag åker skateboard för att det är det absolut bästa jag vet. Det finns inget som är så kul! När jag står på brädan så kopplar jag bort omvärlden helt och hållet och det enda jag fokuserar på är de trick som jag allt som oftast inte lyckas landa, säger Telégin.

Vad är dina förhoppningar med att delta i Pride-paraden, vilka signaler vill du sända ut med det?
– Vi vill visa att vi inte bryr oss om människors sexualitet. Som jag sa innan så spelar det ingen roll om du är regular, goofy, gay eller straight, allt och alla är välkomna! Precis som det ska vara i resten utav samhället, säger Telégin.

Stolta skateboardåkare kommer att gå i Pride paraden på lördag i Stockholm, om du vill se deras egen hbtq-film kan du följa länken. Läs gärna även om Marcus som är homo inom motorsporten.