Mikael Lasu i förra säsongens matchställ.

För två veckor sedan påbörjade hockeyspelarna, ledarna och vaktmästarna i Kiruna IF sin hbt-certifiering genom att delta i RFSL:s introduktionskurs.
– Jag lärde massa saker som jag tidigare inte haft en tanke på. Till exempel att det finns de som varken definierar sig som man eller kvinna och därför vill ha könsneutrala toaletter, säger centern Mikael Lasu.

Nu ska alla toaletter i Lombiahallen bli könsneutrala, en femårsplan har tagits fram, föreläsningar i skolor ska hållas och spelarna har diskuterat vilka ord som inte ska användas i rinken. Bög är ett av dem.
– Tidigare var vi nog inte bättre än något annat lag, tyvärr är det ett ganska vanligt skällsord inom idrotten. Men använder man sådana ord gör man bara sig själv till åtlöje.

I kväll kommer spelarna att visa upp sina nya regnbågströjor på Kirunafestivalen och under hela säsongen ska de spela i dem. Första matchen är den 15 augusti. Laget kommer också att medverka under Stockholm Pride och Mikael säger att han tycker att det även skulle vara roligt att delta i Tornedalen Pride.

Sedan det blev känt att Tornedalen ska få sin första Pride i samband med Pajala marknad, den 3–6 juli, har flera invånare skickat arga mejl till kommunen och uttryckt sig negativt på Tornedalens Facebooksida. ”Bög eller älg. Hä bara å skjut”, skrev en person.
– Därför är det viktigt att vi nu kommer med kraft från andra sidan, säger Mikael.

Han berättar att hockeylagets initiativ nästan enbart fått positiv respons.
– Det är galet, vi har fått grym respons och vi har påbörjat en fantastisk resa. Sedan finns det ju några som tycker att det här är fjantigt, men förhoppningsvis kan vi vända dem också. Det här handlar om sunda, enkla värderingar och det är obegripligt att inte stå bakom dem.

Varför är hbtq-arbetet viktigt?
– Vi vill förebygga utanförskap och växa som förening. Det är viktigt att vi lockar ungdomar med olika bakgrund.

Finns det några hbtq-personer i laget?
– Inte än vad jag vet. Jag känner inte till en enda elithockeyspelare i Sverige eller världen som har kommit ut. Men vi vill ha en miljö där man kan leva ut och vara sig själv.

Har du blivit en bättre hockeyspelare av det här arbetet?
– Det vet jag inte, men definitivt en bättre människa.