För oss är HBT-frågorna en självklar del av utrikespolitiken. Vi ser möjligheterna för Sverige att utforma en samlad utrikespolitik där vårt land tar täten i det internationella arbetet för allas rätt till sin kropp och sexualitet. För det krävs dock en ny regering och en ny utrikespolitik.

Vi behöver en internationell HBT-konvention
Det är hög tid att tystnaden om HBT-personers rättigheter bryts inom FN. En rödgrön regering kommer därför att arbete för en internationell konvention om avskaffande av all diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet ska bli verklighet i FN. Vi vet att ett sådant förslag skulle möta starkt motstånd, men om vi inte vågar föra upp HBT-frågorna på dagordningen i FN kommer vi heller aldrig kunna nå några framgångar. Alliansregeringen och Carl Bildt har tyvärr avfärdat idé, med motiveringen att det inom FN-systemet fanns ”lite av en konferenströtthet för ögonblicket”.

Låt fler HBT-flyktingar stanna
Trots att förföljelserna mot HBT-personer är omfattande i många länder får fortfarande de flesta HBT-flyktingarna avslag på sin asylansökan i Sverige. Vi har varit många som protesterat mot avvisningar av HBT-personer till bland annat Iran och Irak. Förföljelse på grund av kön eller sexuell läggning ska enligt lag vara grund för asyl i Sverige. En rapport från RFSL tidigare vi år visar bland annat att Migrationsverket avvisar asylsökande med hänvisning till att deras situation är ”självförvållad” eftersom den asylsökande själv ”har avslöjat sin homosexualitet” i hemlandet. Andra motiv för avvisningar är att handläggaren på Migrationsverket helt enkelt inte känner till hur situationen i det land dit den avvisade skickas tillbaka ser ut. Trots detta har vi inte sett några initiativ för att fler förföljda HBT-personer ska få en fristad i vårt land under den borgerliga regeringen. Det är oacceptabelt att stereotyper och fördomar påverkar handläggningen, HBT-personers möjlighet till asyl i Sverige behöver förbättras, vi rödgröna vill därför se över utlänningslagen när de kommer till förföljelse på grund av kön och sexuell läggning. Vi behöver också stärka rättssäkerheten, höja kompetensen i bedömningen av dessa ärenden vid Migrationsverket och öka kvalitén på ambassadernas MR-rapporter när det gäller HBT-frågor.

Höj biståndet till HBT-organisationer i Syd
Vi vill stödja de modiga individer och organisationer som kämpar för HBT-personers rättigheter i Syd. Vid den senaste genomgången av svenskt bistånd visade sig att endast 24 miljoner av biståndsbudgeten gick till HBT-projekt, det motsvarar inte ens en promille av den totala biståndsbudgeten. En rödgrön regering kommer att ta fram en ny handlingsplan för HBT-frågor i utvecklingssamarbetet och öka biståndet till arbetet med HBT-personers rättigheter. EU är idag världens största biståndsgivare, en starkare fokus på HBT-frågor i EU:s samlade bistånd är därför också nödvändigt.

Samla de progressiva krafterna
Utvecklingen i världen är långt ifrån nattsvart. I fler länder har framgångar skett. Den 14 juli i år införde Argentina, som första latinamerikanska land könsneutralt äktenskap och adoption för samkönade par. Den 2 juli 2009 beslutade Indiens Högsta Domstol att avskaffa paragraf 377 som inneburit att sex mellan personer av samma kön kunnat bestraffas med upp till 10 års fängelse. De är hög tid att de progressiva länderna ökar sitt samarbete runt HBT-frågorna. Vi rödgröna vill därför att Sverige ta initiativ till en internationell konferens om HBT-frågor där vi kan samla alla goda krafter.

Ta fighten i EU
För oss rödgröna är rätten att bestämma över sin egen kropp och sin sexualitet mänskliga rättigheter, rättigheter vi är beredda att försvara oavsett var, när eller med vilka motiv dessa rättigheter kränks eller inskränks. En rödgrön regering kommer inte att förhålla sig passiv när enskilda medlemsländer i EU inskränker och kränker HBT-personers mänskliga rättigheter. Vi kommer att stödja ett kraftfullt arbete mot diskriminering i EU. Vi vill bland annat att samkönade äktenskap ingångna i ett medlemsland ska vara giltiga i hela unionen.

Martin Andreasson påstår här på QX.se 12:e september att en rödgrön regering i allmänhet och Vänsterpartiet i synnerhet skulle hota Sveriges internationella HBT-arbete. Jag betvivlar att han ens tror på det påståendet själv. Vi har visat på område efter område hur vi vill förstärka arbetet och flytta fram Sveriges positioner. I RFSL stora partigenomgång inför valet fick Vänsterpartiets högst poäng av riksdagspartierna, i kandidatgenomgången fick Lars Ohly, till skillnad från t.ex. Birgitta Ohlsson, högst poäng. När RFSL utsåg sina regeringsalternativ satte de dessutom en vänsterpartiet på utrikesministerposten.

Under de fyra åren jag nu suttit i Utrikesutskottet och arbetet med de internationella HBT-frågorna har jag vid gånger haft anledning att berömma Gunilla Carlsson och Birgitta Ohlssons engagemang för HBT-frågor. Tyvärr har det samtidigt blivit uppenbart att det också finns tydliga bromsklossar, nämligen Kristdemokraterna, utrikesminister Carl Bildt och migrationsminister Tobias Billström. Tyvärr vet vi att en röst på Folkpartiet innebär att man får dessa bromsklossar på köpet.

Vi rödgröna har vi en rad områden visat hur vi vill förstärka Sveriges arbete för HBT-personers rätt att uttrycka sin sexualitet och könsidentitet på sina egna villkor oavsett var på jorden dessa rättigheter kränks. När jag går och röstar den 19 september röstar jag därför inte bara för ett rättvist Sverige utan att för att vårt land ska vara en allierad med de modiga bögar, flator, bisexuella och transpersoner som kämpar för sina rättigheter runt om i världen. Därför kommer jag att rösta för en ny rödgrön regering.

Vänsterpartiet på Qruisers Tema Regnbågspolitik

Tidigare i debatten:

En rödgrön regering skadar internationellt hbt-arbete