Kronoberg är inte ”bara” universitetsstaden Växjö utan även en allt viktigare plats för musikutbildning. I grannstaden Tingsryd ligger Academy of Music and Business där årets Pridelåt har skapats av 19-åriga eleven Linn Jans som ursprungligen kommer från Hedemora.
Låten premiärsjöngs vid ett invigningsmingel för Växjö Pridefestival i Michelin-prisade krogen PM&Vänners hotellbar.
– Idag används flera synonymer för homosexuell som skällsord. Det är viktigt att tänka sig för innan man vräker ur sig ord som är kränkande. Genom ”Simple way of love” försöker jag belysa det och knyta ihop det till allt som Pride står för – frihet, kunskap, kärlek och inte minst respekt, säger Linn Jans.
Att just en musikelev fått äran att skriva Pridelåten är ingen slump, berättar festivalens ordförande Suzana Mocevic.
– Vi i Växjö Pride vill jobba med unga talangfulla musiker. Själv fastande jag i textraden Du och jag är inte så olika, hur kan kärleken vara förbjuden? Budskapet är att all kärlek är bra kärlek oavsett kön, religion, ålder eller annat och så bör det vara världen över, säger hon.
Vid invigningsminglet i den stylade baren högst upp i PM & Vänners Hotell var det ”jättemycket folk” berättas när bilderna från festen levereras till QX. Tre låtar framfördes av Linn Jans som var väldigt nöjd med mottagandet.
– Det kändes jättebra och publiken var grym. Det var världens stämning!
– Vi är jätteglada och stolta över årets pridelåt, sa Växjö Prides Projektledare Andres Dahl efter kvällen. Den belyser frihet och hur viktigt det är att bryta sig fri från normer för att få vara den man är.
Växjö Pride arrangeras den 9 – 15 maj. Inom kort läggs programmet för festivalen upp även i QX GayMap.