DEBATT

Inför riksdagsvalet 2006 fick jag många frågor om hur jag som bög och politiskt engagerad i HBT-frågor kunde tänka mig att stödja en borgerlig regering. Det svaret jag gav var att vi liberaler alltid kämpat hårt för lika rättigheter och för att se till att majoriteten aldrig förtrycker minoriteter. Jag berättade även om alla enskilda borgerliga politiker som genom åren drivit igenom en rad förbättringar.

Jag är stolt över personer som Martin Andreasson, Birgitta Ohlsson och Barbro Westerholm som alla rakryggat står upp för det dom tror på. Men idag är jag långt ifrån stolt över hur regeringen hanterat HBT-frågorna. Särskilt när man nu väljer att inte ta med hatbrott i regleringsbrevet till rikspolisstyrelsen.
Jag tycker det är helt obegripbart.

Hatbrott är ett exempel på den yttersta kränkningen. Ett brott som inte bara består av den enskilda brottsliga handlingen, utan som även är ett angrepp mot den personens identitet, på faktorer som inte kan förändras och som är en del av det som gör oss till egna, exklusiva individer. Det är ett brott som kräver politisk belysning för att kunna bekämpas. Skulle uppmärksamheten och kravet på ett starkt fokus på hatbrott försvinna finns också risken att hatbrotten ökar ytterligare.

För mig är det helt oacceptabelt att regeringen hanterar den här frågan på det här sättet och jag förväntar mig en utförlig förklaring från Beatrice Ask om hur man resonerat och vad man istället tänker göra.

Om mitt förtroende för regeringen i HBT-frågor ska kvarstå måste det ske förändringar nu. Man måste plocka fram den liberalismen man säger sig stå för och i handling visa att individens frihet och frihet från förtryck är något som alla måste kämpa för. Jag vill ha den regering som jag förespråkade före valdagen, den regering som i sin grundideologi står för detta. Men det måste också visas i praktisk handling.

Beatrice Ask, återinför punkten om hatbrott i regleringsbrevet och börja arbeta för en HBT-politik som skapar frihet från rädsla och förtryck, inte en politik som ignorerar att problemet finns. Annars kommer jag inte att kunna stå inför nästa val och säga att en borgerlig regering är bäst på HBT-frågor.

Johnny Foglander
Förbundsstyrelseledamot och ansvarig för HBTQ-frågor Liberala ungdomsförbundet

Hitta andra liberaler på Qruiser via Tema Regnbågspolitik

http://www.qruiser.com/theme/regnbagsval/?block=9

Publicerad: 2008-01-08 13:14:53