I måndags presenterade RFSL sin hbtq-granskning av riksdagskandidaterna. Den visar att Piratpartiets partiledare Anna Troberg är Sveriges mest hbtq-vänliga partiledare.

Men hon möttes inte enbart av jubel, utan sedan det blev känt har hon fått flertalet negativa och homofobiska mejl. Bland annat det här:

”Hej,
 jag är en datanörd med 15 burkar som funderar på varför i hela världen ni skall hålla på med HBTQ frågor? Driver du en egen agenda i partiet? Det fick mig i alla fall att ändra parti i EU-valet. Jag är intresserad av yttrandefrihet och integritet och inte “bögfrågor”. Det blev ett annat parti för min del. Vill ni inte ha några väljare så är det ju bara att strunta i min kritik? Ni har ju kunnat feta er i några år iallafall.”

På sin blogg bemöter Troberg mejlet humoristiskt, så här:

”Hej! 
Oj, femton burkar kvar? Då måste du haft mer än ett flak hemma, eftersom jag gissar att du druckit mer än fem öl innan du mejlade mig.”

Därefter svarar hon på några av avsändarens frågor, bland annat de här:

Varför i hela världen ni skall hålla på med hbtq-frågor?

För att Piratpartiet vurmar om människors personliga integritet. Den största integritetskränkningen är att inte ens få vara sig själv. Hbtq-frågor placerar sig därmed i själva epicentrum för allt Piratpartiet står för.

Jag är intresserad av yttrandefrihet och integritet och inte ”bögfrågor”.
”Bögfrågor”?
Really? :-/ Det kan mycket väl vara så att du är intresserad av yttrandefrihet och integritet, men ditt mejl antyder att du mest är intresserad av det för egen räkning. Kul för dig, men Piratpartiet har högre ambitioner än så. Vi tycker att alla ska få ha yttrandefrihet och integritet oavsett vilka de råkar vara. Om du inte känner dig bekväm med att fler än du ska ha rättigheter, så är Piratpartiet inte rätt parti för dig. Lycka till någon annanstans.
Vänliga hälsningar,
 Anna
PS: Jag vet att du menar datorer med ”burkar” och vet du vad? Min maskinpark är större än din.

Anna Troberg har arbetat aktivt med hbtq-frågor i partiet sedan hon gick med 2008.