Veronica Svärd.

Partiet menar att en stor del av porren är kvinnoförtryckande och rasistisk och vill därför begränsa spridningen av den.

Den ska inte spridas på hotell, på nätet eller i videobutiker.
– Det är den kommersiella och förtryckande porren vi vänder oss emot. Porr är en medskapare till könsmaktsordningen och jag har träffat 13-åriga tjejer som tror att de förväntas ha analsex första gången de ska ha sex, för så gör man på porrfilm, säger Veronica Svärd, Feministiskt initiativs riksdagskandidat.

Hon berättar också att hon mådde dåligt av de förväntningar som fanns på henne och som skapades av porrfilm, när hon var tonåring.

Hur ska man konkret kunna förbjuda spridningen?
– Det vet inte jag. Men redan i dag finns det ett system där man i videobutiker sorterar bort vissa filmer.

Hur kommer man åt porren på nätet då?

– Man får skärpa lagstiftningen.

Vad mer exakt ska vara förbjudet?
– Vi har inte dragit den gränsen, utan vi vill att regeringen tillsätter en utredning. Men det handlar om kontext. I en vanlig film kan man skildra en våldtäkt och ändå förklara kontexten. Där handlar det inte heller om att titta för att få sexuell njutning, vilket det gör när man ser en porrfilm.

Vad tycker du om lesbisk porr?

– Även om könsmaktorningen inte är närvarande på samma sätt, kan den ändå vara våldsam.

Veronica Svärd.

Enligt Robert Jacobsson, sexolog och reporter på Ligga med P3, är det vanligt att vissa människogrupper tillskrivs vissa egenskaper i gayporren. Smala killar är ofta passiva och maskulina aktiva. Dessutom kan personer med olika etnicitet tillskrivas egenskaper som till exempel hårdhänt, eller tillgänglig. Porren blir därmed rasistisk.

Han och Renita Sörensdotter, genusforskare och sexualupplysare, framhöll dock under debatten att porr kan vara bra för nyfikna, eller nyutkomna, att man kan hitta nya tillvägagångssätt i sängen och att porren kan vara viktigt för transpersoner, som får känna identifikation.
– Så klart kan det vara så. Jag tycker inte man ska förbjuda all porr, utan den kvinnoförnedrande och våldsamma, säger Veronica Svärd.