Pride-känsla!

Vi kan konstatera att Pride-känslan – att all kärlek är bra kärlek – har gått lite upp och ner i Stockholm sedan förra sommaren. Den gick definitivt ner när vi blev utsatta för den homofobiska reklamen ”Bevara äktenskapet” i tunnelbanan, men den gick upp när Stockholm Pride, efter våra påtryckningar, fick en halv miljon i stöd av staden för att marknadsföra Europride.

Vårt förslag om att bygga hbt-äldreboenden diskuterades intensivt på påverkanstorget och var den enda punkt som fick nästan lika många röda som gröna ”duttar”. De som stödde förslaget uttryckte oro inför tanken på att bli gammal i ett heteronormativt samhälle, medan andra tyckte att segregation inte är bra. Vi menar att ingen ska behöva känna rädsla inför att bli gammal. Hbt-kompetens ska finnas i all äldreomsorg, men om man vill välja ett speciellt hbt-äldreboende ska man kunna göra det. Hemtjänst med hbt-profil är numera verklighet – men genomfört av ett privat företag. Vårt förslag fick hursomhelst uppmärksamhet både i media och i Socialstyrelsens ”Lägesrapport 2007 om vård och omsorg om äldre”. Intresset är i alla fall ett första steg mot verkliggörandet.

Även stadens idrottspolitik har fått en knuff framåt tack vare uppmärksamheten under Pridefestivalen. Numera måste idrottsföreningar arbeta med diskriminering på grund av sexuell läggning för att få bidrag av staden. Tack vare ett förslag på påverkanstorget driver Miljöpartiet nu också att extra insatser för likabehandling och mot diskriminering ska premieras. Samtidigt måste en aktiv diskussion om miniminivån för arbetet mot diskriminering föras.

Nu laddar vi inför årets Europride och Miljöpartiet kommer att märkas, var så säkra! Vi kommer att leva upp till vårt rykte som Sveriges, och kanske Europas, mest progressiva queer-parti som tar upp också allvarliga frågor. Vi har engagerat en rad spännande personer, bland annat Muhsin Hendricks, en homosexuell f.d. imam från Sydafrika, som ska belysa hatbrott och intoleransens aktörer under seminariet ”The Forces Behind Hate Crime” i PrideHouse torsdagen den 31 juli. Programmet för konferensen hittar ni på www.mp.se/pride. Vi ses där!


Miljöpartiet i Tema Regnbågspolitik på Qruiser