Den 17 maj 1990 strök Världshälsoorganisationen WHO klassificeringen av homosexualitet som mentalsjukdom i sina register. Det gjorde att man i USA, när tanken om att hitta en dag för att uppmärksamma homofobin som ett samhällsproblem dök upp, valde just den dagen.
Idag tas homofobin upp vid manifestationer i totalt 50 länder världen runt. I Sverige har, sedan den först uppmärksammades 2005, dagen blivit allt viktigare. Då, 2005, var det i två städer arrangemang hölls, idag är det i tio.
Offentliga manifestationer hålls i Göteborg, Kalmar, Piteå, Falun, Stockholm, Karlstad, Uppsala, Malmö, Östersund och Borås.
I Malmö hålls arrangemang mellan 16-20 i Folkets Park med en mängd artistframträdanden. I Stockholm passar RFSL Ungdom på att efter manifestationen fira sin egen 5-årsdag på RFSL-Huset, och i Uppsala hålls tal av politiska partier på Celsiustorget.
– Den här dagen ska ses som en årlig påminnelse om att vårt samhälle fortfarande har problem med homofobi och transfobi, säger Ulrika Westerlund, vice förbundsordförande för RFSL i ett pressmeddelande.
För flera arrangörer världen över, liksom för arrangemanget i Stockholm, är det flyktingfrågan som står i centrum. Sveriges behandling av asylsökande kritiseras hårt av RFSL Stockholm, som skriver inför dagen:
”Många av de som riskerar att utsättas för våld flyr till länder som Sverige, där förföljelse på grund av sexuell läggning och könsidentitet ska vara asylgrundande skäl.
Men trots detta får flera homosexuella och transidentifierade asylansökare avslag på sina ansökningar och skickas tillbaka till länder där de förföljds och torteras. Och de som inte deporteras tvingas leva gömda på ett existensminimum i Sverige.”
På SVT Opinion skriver sex riksdagsledamöter om ”den vansinniga asylpolitiken”. De kritiserar regeringen hårt för hanteringen av homosexuella flyktingar från Iran som sänds tillbaks till sitt hemland. Det är ironiskt att svenska myndigheter passivt ser på, när den iranska presidenten Mahmud Ahmadinejads regim behandlar hbt-personer ännu hårdare än den förra regimen.”, skriver de och påpekar att homosexuella handlingar är straffbara i 80-talet länder. Undertecknarna från riksdagens HBT-grupp representerar sex av riksdagens sju partier.
I Danmark har man valt dagen för att från den nationella HBT-organisationen LBL-Ungdom lansera hemsidan Idaho2008.dk som skall bli en ”samlingspunkt där det såväl tas avstånd från, arbetas med och diskuteras om homofobi”.
– De senaste årens kampanjer har i hög grad präglats av aktivism och events över hela landet, Men i år har vi valt att använda dagen till att lansera en långlivad kampanj, istället för att enbart göra något på själva dagen. Det är fortfarande mycket kvar att göra i kampen mot homofobi – även i lilla Danmark, även om det är 2008, säger LBL-Ungdoms ordförande Nanna Moe.
På lördagskvällen kommer kulturföreningen Tupilak att ha ett arrangemang på bokcafé Hallongrottan i Stockholm dit lettiska Mozaikas Andrejs Visockis bjudits in för att berätta om homofobi i sitt hemland.
Uppdaterad 2018-01-11