Det var i strålande sommarväder som Absolut Vodka idag lanserade Absolut Colors, det nya skal som följer på BlingBling och Disco.
– Detta är vårt sätt att bidra till firandet av regnbågsflaggans 30-årsjubileum, förklarade Absolut Vodkas produktchef Melker Gustafsson vid en presslunch i Stockholm idag och betonade att vodkamärkets budskap om mångfald och viljan att uppmuntra människor att vara sig själva.
Absolut Vodka var det första stora varumärke som på 80-talet valde att gå i gaymedia. Sedan dess har man markerat sig tydligt i olika hbt-sammanhang. Bland annat som sponsor av GLAAD-galan, Stockholm EuroPride 1998 liksom en mängd HBT-festivaler världen över.
Skalet Absolut Vodka, som blir det tredje efter BlingBling och Disco, tillsammans med en drinkbok i regnbågens färger, med regnbågsflaggans skapare, konsthantverkaren Gilbert Baker som förords-skrivare, är dock det tydligaste ställningstagandet Absolut gjort.
Tidigare har det varit viktigt att närvaron i HBT-sammanhang kopplats sammanhang med mode, konst och design. Nu är det rätt och slätt regnbågsflaggan och dess symboliska värde som
Nu går en del av överskottet från såväl skalet, som tas fram i 300 000 exemplar, liksom drink-boken till Interpride och lokala Pride-organisationer. Interpride i sin tur skall använda överskottet till att stödja Pride-arbetet regioner där det inte är lika självklart som i Europa och USA.
– Inspirationen från detta kommer från Stockholm Pride och det arbete till stöd för Warszawa Pride som gjorde här, berättar Gilbert Baker vid presslunchen.
Han spar inte på lovorden över Absolut Vodkas engagemang för HBT-rättigheter.
– Absolut gör här ett tydligt ställningstagande för HBT-rättigheter och vår historia, sa Baker. Vi har en lång historia tillsammans, konstaterade han.
Om regnbågsflaggan som han tog fram 1978 i San Francisco berättar han att man då sökte en samlande symbol. Något som kunde ersätta den rosa triangel som bars till minne av nazisternas förbrytelser mot homosexuella.
– Regnbågsflaggan omfamnades direkt världen över, säger han. Det är lite av en helig sak för oss. En idé och en synlighetssymbol.
Han markerade dock flera gånger vikten av att inte se regnbågsflaggan som en nationssymbol.
– Vänner till mig ringde och sa att den italienska fredsrörelsen med sina PACE-flaggor stulit ”vår” flagga, berättar han. Men om det är några som är för fred så är det ju vi. Jag är smickrad av att de använder samma symbol.

Gilbert Baker, med Absolut-skalet Colors och Absoluts Melker Gustafsson

Redan i maj släpps Absolut Colors till tax free-butikerna och i delar av världen.
– Vi vet inte om några hamnar i Moskva, sa Melker Gustafsson på QX fråga. Vi kommer att distribuera i vissa länder i östra Europa men inte i Ryssland eller Polen.
I Sverige släpps Absolut Colors den 15 juli i en upplaga om 90 000 exemplar. Systembolaget har tidigare valt bort skalen Bling Bling och Disco, men tar nu alltså in Colors. Alla som köper en Absolut Vodka modell 700 ml får den levererad i regnbågsfärger!
2003 var Gilbert Baker i Stockholm senast och bar då sin regnbågsflagga, som likt hans original har åtta färger. Han minns den paraden och tiden i Stockholm med värme, inte minst som domare i Mr Gay Sweden-tävlingen med ”så många snygga män”.
– Vår historia med Sverige är djup och lång när det gäller mänskliga rättigheter, sa han och nämnde speciellt den svensk chefen för FNs Dag Hammarskjöld som en förebild.

Efter presslunchen lämnade Gilbert Baker över en nysydd gigantisk Regnbågsflagga till RFSLs Ulrika Westerlund. Flaggan skall bäras i samband med avdelningen ”Marching for those who can’t”.
– Första gången en sådan avdelning gick i en Pride-parad var i Toronto, berättar Ulrika Westerlund. I Sverige kom Tupilak och vi på idén och slog oss samman vid förra årets parad. Det är viktigt att i den glada och festliga paraden visa att det finns de i världen som förbjuds att gå i en parad för hbt-rättigheter.

EuroPride i på Tema Pride i Qruiser