Under måndagen blev det definitivt klart att även den norska statskyrkan inför en liturgi för vigsel av samkönade par. Av mötets 115 deltagare röstade 88 ja till förslaget.
Att kyrkan var på väg att öppna för samkönad vigsel blev i praktiken klart efter höstens kyrkoval då den nya majoriteten var positivt inställd till reformen. I oktober kom så biskopsmötet med sitt förslag till hur liturgin skall se ut och idag den 11 april röstade så kyrkomötet ja till förslaget.
Därmed har de tre stora skandinaviska lutherska kyrkorna infört möjlighet till vigsel för samkönade par.
Präster och andra anställda inom Den norske kirke har ”frihet att välja” om de vill genomföra en vigsel av samkönade par eller förbön för borgerligt ingånget äktenskap mellan samkönade par. Därmed har frågan även kunnat accepteras av de som av religiösa skäl inte ställer sig bakom samkönad vigsel.
Kyrkomötet konstaterar även i sitt beslut att de teologiska skillnaderna mellan de som vill se en samkönad vigselakt och de som motsätter sig detta, inte är ”av en sådan karaktär” att den gemenskapen behöver brytas.
Den norske kirke är fortfarande en statskyrka men det har skett reformer även på det området de senaste åren. Sedan 2012 utses inte kyrkans biskopar av regeringen, men fortfarande är de och prästerna i kyrkan statligt anställda.
Svenska lutherska kyrkan införde samkönad vigsel 2009 och den danska lutherska kyrkan 2012. De lutherska kyrkorna på Island och i Finland har inte infört samkönad vigsel.

Första kyrkbröllopet på Grönland