Den 23:e, 25:e och 27:e juni fyller en av världens främsta artister, Bruce Springsteen Ullevi i Göteborg. Men i North Carolina gick hans fans i år bet på att se honom live.
North Carolina är en av de amerikanska delstater där allt mer konservativa lagar riktade mot HBT-personer införs. Medan andra delstater haft fokus på att ge religiösa laglig rätt att särbehandla hbtq-personer med hänvisning till sin tro, är det en debatt om toalettregler som fått North Carolina att inför en diskrimineringslag.
Efter att staden Charlotte tidigare i år utökat delstaten North Carolinas antidiskrimineringslagar till att omfattar hbt-personer samlade sig motståndarna till det man därmed ansåg kan bli ett specifikt problem: toalettbesök.
Den 23 mars hölls så en ny omröstning om lagförslaget ”HB2” där delstaten förbjuder städer och kommuner att utöka antidiskrimineringslagen till att omfatta annat än diskriminering baserat på ras, religion, nationellt ursprung, hudfärg, ålder, biologiskt kön eller handikapp.
Lagen skrevs under samma dag av delstatens guvernör.
Debatten i delstaten har fokuserat på att transpersoner i Charlotte kan kräva rätten att gå på ”fel” toalett.
Beslutet fick Bruce Springsteen att ställa in den planerade konserten i Greensboro.
Tidigare har amerikanska företag agerat för att stoppa lagar som ger rätt att diskriminera just hbtq-personer baserat på religös övertygelse. När Georgia nyligen planerade att införa en sådan lag hotade stora företag att lämna delstaten. Det gav effekt. I Mississippi har dock protesterna inte hjälpt. Där ifördes de nya diskrimingeringslagarna i april i år.

I QX Gaymap kan du se när Pride hålls i Charlotte och Greensboro



Läs även

Mississippis nya hatlag

Superhjälteflytt om anti-gaylag blir verklighet