Varken livmödrar eller barn ska vara handelsvaror!

Att vara för ett förbud av surrogatmoderskap handlar inte om rätten att få bli förälder eller ej, det handlar om rätten att inte bli till ett objekt eller en handelsvara.
Surrogatmoderskap innebär att kontrakt upprättas mellan en surrogatmoder och den eller de beställande, där hen avtalar bort vårdnad och kontakt med barnet efter förlossningen.

Altruistiskt surrogatmoderskap tas ofta fram som en lösning på detta. Alltså att personen utifrån en vilja att hjälpa genomgår en graviditet utan ekonomisk kompensation. Ett problem är att genom att tillåta en form av surrogatmoderskap så normaliseras detta vilket kan leda till ökad efterfrågan – den kommersiella handeln med kvinnoidentifierade kroppar i fattigare delar av världen ökar.

Därför vill Feministiskt initiativ motverka att surrogatmoderskap ska vara tillåtet i Sverige och vill samtidigt arbeta mot detta globalt.

Frågan om altruism är i sig svår då det är omöjligt att kontrollera att pengar eller gåvor inte är inblandade. Inte heller går det att säkerställa att andra påtryckningar inte använts, från den som vill ha barn eller från surrogatmoderns omgivning. Surrogatmoderskap uttrycker en av de äldsta patriarkala tankefigurerna i världen, att en kvinna förväntas ”ställa upp” och att en kvinnligt identifierad kropp är ett redskap tillgängligt för andra.

Feministiskt initiativs motstånd mot surrogatmoderskap handlar alltså om kvinnors rätt att inte bli en handelsvara och en vilja att motverka en normalisering av att utnyttja kvinnor och deras kroppar. Att ta avstånd från surrogatmoderskap handlar ytterst att motverka globala strukturer av förtryck.

Feministiskt initiativ strävar efter att begreppet familj ska förändras och att familjebildning ska kunna formeras på andra sätt än att utgå från en heterosexuell-tvåsamhet. Ett barn ska kunna ha fler än två vårdnadshavare, där jämlika villkor råder mellan den som burit barnet och barnets andra vårdnadshavare. På så sätt tillgodoses barnets rättigheter samtidigt som barnlösa ges möjlighet att bli föräldrar. Barnet kan bo växelvis eller endast hos någon av dem, men med självklar rätt till alla.

Vidare vill Feministiskt initiativ tillåta anonyma donatorer av såväl ägg som av sperma och verka för att fler länder tillåter homosexuella att adoptera barn.

Lisa Eriksson, Feministiskt initiativ
Anders Narling, Feministiskt initiativ