Att vara för surrogatmödraskap gör dig inte till en hbt-vän

Företrädare för Öppna Moderater – Moderaternas hbt-förbund skriver på QX 2015-01-07 att bögar inte borde rösta på Gudrun Schyman som årets Hetero, eftersom att Feministiskt Initiativ är emot surrogatmödraskap. Eftersom insemination är tillåtet för lesbiska, borde surrogatmoderskap vara tillåtet för bögar, lyder logiken.

Elinor Odeberg

Till och med i Sverige, som har en förlossningsvård i världsklass, dör ungefär sex kvinnor om året av förlossningsrelaterade orsaker. Graviditet och förlossning kan vara riskfyllt och föra med sig en rad medicinska och psykologiska komplikationer som inte kan avtalas bort eller förutses. Förlossningsdepression är bland de allvarligaste. En bortkontrakterad graviditet är inte på långa vägar jämförbar med att donera sperma.

Där surrogatmödraskap är tillåtet, i till exempel USA och Indien, är det uteslutande fattiga kvinnor som hyr ut sin livmoder. Det går aldrig att säkra ömsesidig frivillighet i ett sådant ojämlikt förhållande. Och även om det i vissa fall skulle vara frivilligt, väger det inte upp för den stora majoritet som utnyttjas. Att Öppna Moderater vill introducera en sådan rovkapitalistisk exploatering av kvinnokroppen i Sverige är att ta den svenska borgerligheten till en helt ny nivå. Vad som mer sorgligt är att de ställer två grupper, som har all anledning att solidarisera sig med varandra för att bekämpa de patriarkala strukturer vi gemensamt lider av, mot varandra.

”På vilket sätt står Schyman och Fi på homosexuella mäns sida när det gäller möjligheten att bli pappor genom surrogatmoderskap?” frågar sig artikelförfattarna. Det finns skäl för Öppna Moderater att precisera vilka män de åsyftar. Surrogatmoderskap skulle i praktiken göra barn till en klassfråga för de grupper som idag är ofrivilligt barnlösa. För vilka har råd att spendera hundratusentals kronor på ett surrogatbarn? Eller ska det, likt så mycket annat, legitimeras enligt den borgerliga logiken att rikedom ger mer rättigheter? Kvinnorna i sammanhanget helst inga rättigheter alls? I vanlig ordning tar Moderaterna de manliga höginkomsttagarnas parti.

Det är djupt orättvist att alla som vill inte kan få barn på egen hand. Den saknaden ska man ha respekt för. Men det är inte kvinnors plikt att riskera sin fysiska och mentala hälsa för att fylla det tomrum ofrivillig barnlöshet innebär. Lika självklart som vi i Unga S-kvinnor Rebella tar ställning för HBT-rättigheter, lika självklart tar vi ställning mot surrogatmoderskap.

Elinor Odeberg

ordförande Unga S-kvinnor Rebella