– Det finns flera länder där ungdomar är särskilt utsatta både för våld och för propagandalagar som förvägrar dem viktig information om deras rättigheter. Vi ser även ohälsa bland hbtq-ungdomar i Sverige och ungdomar världen över har mycket gemensamt. Nu är det glädjande att den globala hbtq-rörelsens arbete ska fokusera mer på ungdomars situation, säger Gisela Janis, ordförande RFSL Ungdom i en kommentar efter att ILGAs världskongress avslutades i helgen som gick i Mexikos huvudstad Mexico City.
På plats fanns förutom RFSL Ungdom även RFSLs förbund genom den nye verksamhetschefen Pär Wiktorsson.
– Förföljelserna av hbtq-personer runt om i världen sker på ett alltmer organiserat sätt. Det är ett hot som vi måste möta med egen, strategisk organisering och det är häftigt att se den växande kraften i den globala hbtq-rörelsen genom ILGA, säger han i sin kommentar till konferensens som till stor del handlar om hur ILGAs kraft och organisation skall formas för att möta motståndet som hbtq-personer möter från fientligt inställda stater och extrema grupperingar. Vid konferensen beslutades att rörelsen skall arbeta för en ”starkare plats” i FN-systemet och för att stötta medlemsorganisationerna i deras påverkansarbete.
I just FN togs tidigare i höst ett stort steg då FN:s råd för mänskliga rättigheter antog en resolution mot våld riktat mot hbt-personer. Resolutionen presenterades av Brasilien, Chile, Colombia och Uruguay med 42 andra länders stöd och röstades igenom med siffrorna 25 för 14 mot och 7 som avstod.
Samarbetsorganisationen för hbtq-föreningar, ILGA, har totalt 1200 medlemmar världen över. I Mexico City deltog även RFSL Stockholm, RFSL Gävleborg, RFSL Skaraborg och RFSL Örebro.
Förutom prioritering av ungdomars situation kunde världskonferensen även ta beslutet att inrätta ett sekretariat som skall driva arbetet för intersexpersoners rättigheter liksom ett sekretariat som skall driva bisexuellas rättigheter. Sedan tidigare finns två sekretariat inom ILGA, ett som arbetar med kvinnofrågor och ett med transfrågor.
Vid konferensen valdes Ruth Baldacchino från Malta och Helen Kennedy från Kanada som nya generalsekreterare.
ILGA står för the International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association.