HD fastställer friande dom för HIV-medicinerad

Högsta domstolen har beslutat att inte pröva Hovrättens dom gällande en 23-årig hiv-positiv man som haft oskyddat sex med fyra kvinnor utan att meddela sin hiv-status.
I Tingsrätten fälldes mannen enligt brottsrubriceringen framkallande av fara för annan. Tingsrätten valde att inte gå på åklagarens linje om att betrakta det som försök till grov misshandel att ha oskyddat sex som hiv-positiv.
I Hovrätten valde man att helt fria mannen med hänvisning till att hans hiv-medicinering var välinställd och att det därmed enligt sakkunniga från Smittskyddsintitutet inte förelåg någon fara för smittoöverföring. En nämndeman var skiljaktig.
De personer som bär på hiv och som har en väl fungerande medicinering har så låga virusnivåer att risken för att överföra viruset i de fallen ses som närmast obefintliga.
Att Högsta domstolen nu valt att inte pröva Hovrättens dom innebär dock inte en förändring av tidigare rättspraxis, skriver sajten Allt om juridik idag.
HD hänvisar i sitt beslut till en dom 2004 där en hiv-positiv som haft samlag utan kondom ansågs ha framkallat fara för annan. Detta trots att även den personen ätit bromsmediciner och trots att ingen av partnerna blivit smittad.
Det som dock har gjort skillnad är att en välinställd medicinering idag, enligt Smittskyddsinstitutets experter, ger så låga virusnivåer att smittsamheten är i det närmaste obefintlig.
Hiv-positiva som inte har en välinställd medicinering som leder till låga virusmängder och som har oskyddat samlag kan därmed alltså fortsatt dömas för framkallande av fara för annan respektive försök till grov misshandel.


Läs även tidigare artikel: ”Jag är helt salig över detta”