Under måndagen, vid uppropet för den nyvalda riksdagen, tillsattes nya talmän. Som näst största parti kunde Moderaterna nominera en förste vice talman. Till posten valdes Tobias Billström. Billström är vald till riksdagen från Malmö kommun och var tidigare migrationsminister. Han är öppet bisexuell och listades bland de öppna hbtq-kandidaterna i årets val.
Under förra riksdagen satt Ulf Holm, öppet bisexuell, på posten som andre vice talman för Miljöpartiet de gröna. Holm lämnade riksdagen i och med årets val.

Valet till andre vice talman blev ovanligt för svenska förhållanden. Sverigedemokraternas Björn Söder kunde först efter tre slutna omröstningar utses till posten. Han valdes med endast 52 röster då övriga ledamöter röstade blankt.
Söder, som varit Sverigedemokraternas partisekreterare, har vid ett flertal tillfällen uttalat sig negativt om Pride-rörelsen. 2003 skrev han på sin blogg:
Kännetecknande för ett samhälle i upplösning är hyllandet av perversioner och dekadens. Så har det varit genom historien och nu visar det sig med all tydlighet även i vårt land. Perversa tillställningar hyllas av etablissemanget som om de vore vilka nöjestillställningar som helst. Perversa och onaturliga läggningar lyfts fram av massmedierna och politikerna som normaliteter och de nästan slåss om att vara den som skriker högst till försvar av dessa sjukliga jippon.

2007 skrev han i en bloggkommentar:
Vad är det som säger att den s k normaliseringen slutar med att bi- homo- och transpersoner skall normaliseras? Varför inte personer som begår tidelag (sex med djur) eller pedofili? Dessa sexuella avarter är inte normala och kommer aldrig att vara normala.

Annonsen andre vice talmannen Björn Söder (Sd) anser är ”sexualiserande” av barn. Pojken är på dåvarande Prideordföranden Anders Selin som 7-åring

Den senare förklarade han i våras i radioprogrammet Metropol att det var ”klumpigt” uttryckt. Han försvarade dock andemeningen med att Pride haft en kampanj ”vad jag minns” som han ansåg ”sexualiserade” barn. Det han hänsyftade till var kampanjen 2003, där fyra annonser lyfte frågan om att hbt-personer också har varit barn och vad som orsakar att många fått problem med att komma ut.
Det Björn Söder fortsatt under våren 2014 ansåg vara sexualiserande av barn var den annons där en porträttbild på en pojke var placerat i en bokhylla. I annonstexten står ”Anders 7 år, bög”. I annonsen ställs frågorna: ”Vem stängde hans garderobsdörr? Dagiset, fotbollslaget eller kompisarna? Familjen eller släktens förväntningar? Sagorna, biofilmerna eller leksakerna i leksaksaffären?

I radioprogrammet i maj i år påstår han även att Stockholm Pride ”något år” haft en ”dömd pedofil” som invigningstalare. Vem han avsåg framgår inte men på QX förfrågan kan Stockholm Prides nuvarande ordförande Sandra Ehne inte få fram vem Björn Söder syftar på med anklagelsen.

Länk: Intervjun med Björn Söder i Metropol i maj 2014